• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Stig Höök gör Blix-visit på EWK-museet


Kamrater. Rangvald Blix signerade teckningen Himmler och döden med sitt eget namn i Handelstidningen 19 maj 1945.

 

”Våga ifrågasätta det som sker”

 

NORRKÖPING Vass. Utan respekt för auktoriteter, Gud eller djävulen. Norske karikatyrtecknaren Rangvald Blix flydde för livet när Norge ockuperades 1940. Sverige fick en ny tecknare i Stig Höök. EWK-museet öppnade en utställning med hans antinazistiska bilder i lördags.

Hitler och hans hantlangare har varit mål för många karikatyrer. En av de första som vågade trotsa naziledaren var norrmannen Ragnvald Blix. Men Ragnvald Blix var inte enbart en tecknare av Hitler och nazismen – hans produktion var stor och han började tidigt, innan 1800-talet gått över i 1900-tal.

 

Ragnvald Blix – Döden i Flandern
Skyttekravskriget. Människor, sluta – jag kan inte mer. Ragnvald Blix visar medkänsla med Döden i Flandern publicerad i Simplicissimus 1917.

 

Hans teckningar av Hitler och nazismen är dock temat på den utställning som nu öppnat på EWK-museet i Arbetets Museum. Detta beroende på titeln på boken som teckningarna är hämtade ur och på att dessa bilder på många sätt är aktuella i dagens samhälle där propaganda och vilseledande uppgifter kan föras vidare fritt genom bland annat sociala media.

Det var när tryckfrihetsförordningen och yttrandefriheten firade 250 år, 2016, som boken Ragnvald Blix – Karikatyrtecknaren som utmanade Hitler gavs ut. Författaren Rikke Petersson har bland annat varit universitetslektor i tyska Münster där hon tillsammans med studenter ordnade en utställning om Blix i samband med att Tyskland firade 70 år sedan kapitulationen 1945.

Rikke Petersson hade en personlig relation till Ragnvald Blix då deras familjer var grannar i byn Guö vid Blekingekusten. Rikke och hennes make har idag tillgång till den fastighet som Ragnvald Blix och hans hustru hade som sommarstuga.

 

Ragnvald Blix – Mussolinis karikatyr
Fascist. Italiens diktator Mussolini såg ner på uppkomlingen Hitler som ännu inte tagit makten. Ragnvald Blix bild publicerades i Göteborgs Handels- och Sjöfartstidning 1932.

 

Ragnvald Blix föddes i Norge 1882 i dåvarande Kristiania, nuvarande Oslo. Redan som 12-åring gav han ut en egen skämttidning med roliga historier och karikatyrer. Tidigt vistades han i Frankrike och skapade då sin kanske mest berömda teckning av Mona-Lisa, efter Leonardi da Vincis målning. Han var också verksam i Berlin.

Han bosatte sig 1927 i Köpenhamn då han gifte sig med danskan Ida. Redan 1922 hade Ragnvald Blix börjat följa Hitler sedan han stött på honom i München.

När Danmark och Norge ockuperades i april 1940 befann sig Ragnar och Ida Blix i norska Lillehammer för att åka skidor. Nazistkritikerns liv var då plötsligt i fara och snart tog sig makarna över gränsen till Sverige och till Göteborg. De flyttade senare till Lidingö och fick politisk asyl i Sverige – under förutsättning att familjen inte ägnade sig åt politisk verksamhet. Han kunde därför inte teckna i sitt eget namn utan tog pseudonymen Stig Höök.

Under krigstiden var han främst publicerad i Göteborgs Handels- och Sjöfartstidning i Göteborg där tysklandskritiske Torgny Segerstedt verkade och som han redan tidigare medverkat i. En teckning som är politisk historia i hög grad är en bild på Italiens diktator Mussolini som säger ”Den där Hitler är en förolämpning” som publicerades i Handelstidningen.

Då skickade tyska riksdagens nytillträdde talman Hermann Göring ett telegram där han hotade Sverige om inte tidningen ”inskrider mot sådana yttranden”. Efter att ha kontrollerat äktheten i telegrammet så valde Torgny Segerstedt att publicera Görings telegram.

Ragnvald Blix återgick vid krigsslutet till att teckna i eget namn och var verksam fram till sin bortgång.

 

Carina Milde om nakenförbudet som hävdes
Nakenförbudet. När nazisterna kommit till makten förbjöds nakenkulturen men när Freiekörperkultur förbjöd judar och homosexuella att bli medlemmar blev det plötsligt tillåtet, berättar EWK-museets intendent Carina Milde.

 

– Utställningen är viktig. Vissa bilder har en samklang med det samhälle som vi har både nationellt och internationellt, menar Carina Milde som är intendent för EWK-museet.

I vår tid är det viktigt med kritisk granskning av det stora flödet av både äkta och falsk information.

– Inte minst inför stundande val. Det behövs både tecknare, fotografer och journalister som tillsammans med sina redaktioner, likt Torgny Segerstedt och Handelstidningen, vågar ifrågasätta det som sker, understryker hon.

© Text och foto: Sven Åke Molund

EWK-MUSEET, ARBETETS MUSEUM Norrköping

12 maj – 14 oktober 2018
Ragnvald Blix – Karikatyrtecknaren som utmanade Hitler
Utställning

PROGRAM
6 september kl 18
Författarsamtal
Rikke Petersson om Ragnvald Blix

LÄNKAR
Ragnvald Blix bok Stig Höök/satirarkivet
EWK-museet/Arbetets museum hemsida Facebook

Tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.