• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Kommunens nya konst för deposition visas på Galleri Kronan


Personlig favorit bland årets inköp. Lars Ove Östensson vid Korridoren, ett konstfoto av Linda Andersson.

 

Offentlig konst både upprör och berör

 

– Den här tavlan har redan en historia. Den hängde på ett äldreboende och personalen tyckte att den var lite otäck. När jag tagit ner den och skulle gå iväg kom en äldre man med rullator och undrade om det var jag som gjort den. Han tyckte att den var väldigt fin.

Konstintendenten Lars Ove Östenssons uppdrag är att köpa in konst till Norrköpings kommun. Det är verk som placeras i sammanträdesrum, samlingssalar, tjänsterum, äldreboenden, kort sagt allehanda offentliga utrymmen. Det är inte museikonst utan verk som ska tåla att titta på länge, för oftast hänger den på samma plats under många år.

Genom åren har han lärt sig att om konst har många en åsikt. Detta har Konstmuseet och Galleri Kronan tagit fasta på i utställningen DepoN – konst som upprör och berör. Främsta syftet är förstås att visa upp konsten för allmänheten och särskilt för kommunens personal som är ute efter något nytt till sin arbetsplats, för den inköpta konsten vill bli adopterad eller deponerad som det heter.

Men under utställningen vill också man samla in fler berättelser om den deponerade konsten. Lars Ove Östensson tycker det är roligt när han som kommer från ”konstvärlden” är ute i ”vardagsvärlden”.

– Det har hänt att jag stött på personer som inte är konstintresserade men som mött ett verk som de smälter inför och tar till sig utan att kunna förklara.

På Galleri Kronan hänger många av de verk han köpt in till kommunen under året. Här finns också några verk som hängt med lite längre men som av någon anledning återlämnats, som Pasi Tammis Guds söta frukt utfordrad åt djävulen, en dramatiskt målning med en delad kropp i ett blodrött töcken.

Verken hittar han på utställningar i och utanför Norrköping, men han gör gärna besök i hemma i konstnärsateljéerna. Köper Lars Ove Östensson  bara in konst som han själv tycker om till kommunen?

– Det måste inte vara just konst i min egen smak men det måste vara konst med kvalitet. ”Åt folket är endast det bästa gott nog”, citerar han Aron Borelius, Konstmuseets allra förste chef.

Och nog har alla konstverk, även de nyinköpta, en historia. Konstintendenten talar engagerat om det fina tuschtecknandet i Erik Perssons Dockor, eller Agneta Östlunds Looking through, en målad monotypi vars ursprung är fotot av vyn inifrån en hotellfoajé ut mot gatan i New York.

Deponikonst har sina begränsningar. Det blir inte helt lätt att hitta den vägg som rymmer Peter Freudenthals vackra djupblå Kulknappen. Då är bortgångne konstnären Corneilles färgglada skulptur Cat mer lättplacerad. Den är från konstnärens storhetstid, kanske från 1960-talet.

– Det är inte i vår samtidskonsts framkant. Det är det mycket här som inte är. Men det är ändå av god kvalitet.

Lars Ove Östensson pekar ut några verk som är äldre, eller som är målade av en konstnär som än idag målar i samma stil som på 1970-talet. Han hittar också ett verk som enligt hans mening andas nu och samtid, Maria Svenssons Atacama med gula streck och vita rundlar i ett dramatiskt mörkt landskap.

– Den här dystopiska bilden av en konstnär som fortfarande utbildar sig visar på måleriets återkomst.

Men hur vet man om konsten passar på jobbet? Carin Fahlén, också hon på Konstmuseet, har kläckt idén om Verkstad i galleriets minsta rum. Möblerat som kontor med skrivbord och lampa välkomnar man alla besökare att provhänga tavlor på de vita väggarna, slå sig ner vid skrivbordet och begrunda. Och skulle den utställda konsten inte räcka så finns en uppsjö av reproduktioner och äldre original att välja mellan. Vill man ha Van Goghs Solrosor så kan man få här i Verkstan. Fast inte äkta.

Text och foto: Ann-Charlotte Sandelin

 

  • GALLERI KRONAN Norrköping

  • 17 december 2011 – 4 januari 2012
    DepoN – konst som upprör och berör
    Norrköpings konstmuseum visar deponikonst
  • Verkstad
    med Pia Alfredsson, illustratör

 

LÄNKAR
Norrköpings konstmuseum hemsida
Galleri Kronan hemsida

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

Tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.