• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Röda stan firar 100 år med Kulturrunda

Ingrid Loeld Rasch och Martina Hegestig
Grattis! Röda stan firar 100-årsjubileum med extra allt på Porsgärdet i samband med den sedvanliga Kulturrundan i Norrköpings mest rödfärgade stadsdel. Ingrid Loeld Rasch, ordförande i stadsdelsföreningen, och Martina Hegestig är två av många arrangörer.

 

Ett rött hus på landet fast i stan

 

NORRKÖPING Dags för årets Kulturrunda i Röda stan. 25 grindar öppnas till en personlig mix av konst, musik, utställningar, teater, loppis och soppservering. I år med extra allt, inte minst på Porsgärdet. Röda stan firar nämligen hundra år. Mankan kommer.

Stadsdelen var sin tids miljonprogram, svaret på bostadsbristen när urbaniseringen tog fart. Arkitekten Sven Erik Lundqvists som hade ritat nödbostäder i Stockholm anlitades och planerade bostäder på Porsgärdet i nationalromantikens anda och med trädgårdar för att underlätta självhushållning. Världskrigets hungersnöd och upplopp skulle inte upprepas.

Röda stan gestaltade drömmen om ett rött hus på landet, fast i stan. Arbetare och lägre tjänstemän fick billiga statliga lån, och kanske kunde de hålla byggkostnaderna nere genom att åtminstone delvis bygga själva. Norrköping fick en älskad stadsdel som överlevde nästa miljonprogram, även om det var nära. Grävskoporna stannade på andra sidan Värmlandsgatan.

Om stadsdelens historia finns att läsa i en jubileumsskrift som Föreningen Röda Stan tryckt upp lagom till jubileet. Bland författarna finns kusinerna Annica Lögdlund och Birgitta Holmstrand som blickar tillbaka på huset på Gotlandsgatan 6, som varit i familjens ägo i 80 år.

Andra författare är Ann-Charlotte Hertz, Ingemar Hillerström och Stina Bassell Nilsson med flera. Skriften rymmer även många bilder från då och från nu.

 

Röda stan
Bråbogatan mot Marielund. I nr 33 blir det program med Starka kvinnor! I nr 31 eller rättare Skånegatan 19 visas en hönsgård.

 

– Vi trodde det var omöjligt att få köpa ett hus i Röda stan, men det här dök upp just när vi börjat titta efter hus. Det har bara haft en ägarfamilj tidigare, säger Martina Hegestig på Upplandsgatan 28.

Martina är med och arrangerar jubileumsaktiviteterna på Porsgärdet. För barnen blir det fiskdamm och en runda med häst och vagn. Carl Bruno Tersmeden blir värd för scenen där Magnus ”Mankan” Nilsson, Lasse ”Johnny Cash” Lindfors och andra berättar sina minnen från Röda Stan och Marielund.

– Vi vill lyfta fram personer som bott i Röda stan under olika tider, säger Martina Hegestig.

Ett ovanligt inslag är rödfärgskokning. Merparten av de kulturminnesmärkta husen är ju målade med Falu rödfärg.

Här och där i trädgårdarna, strax över 20 stycken, öppnas grindarna för Kulturrundan, en sju år gammal institution. I en trädgård visas hembygdsdräkter, i en annan är det motorcykelutställning. Biodling, höns och flera konstutställningar. I en trädgård visas Röda stan på bilder från förr, i en annan hyllas en annan 100-åring – Ingmar Bergman. Och mycket mera.

Underhållning blir det förstås. Sång, musik, författare och föreläsningar. I Mankan Nilssons gamla trädgård på Skånegatan 15 spelas Under körsbärsträdet – några scener ur hans pjäs Guds djärvaste ängel där ett för dramatikern viktigt körsbärsträd finns med.

– Det känns naturligt och logiskt att spela i den trädgården. De tidiga åren som är så viktiga för individen och som har dröjt kvar, säger regissören Olov Rasch, konstnärlig ledare för Norrköpings Teaterkompani.

”Om att mötas. Att vilja utan att veta säkert varför. Hur svårt det kan vara.” Det handlar om mötet mellan två poeter, Elmer Diktonius och Edith Södergran. Båda var unga, hon var redan döende i tuberkulos. Mötet inträffade för snart 100 år sedan.

– Jag såg Guds djärvaste ängel på Stadsteatern i Lund med Magnus Nilsson själv på scenen, berättar Ingrid Loeld Rasch som gestaltar Edith Södergran.

Nej, de finlandssvenska poeterna var aldrig i Röda stan. Men tuberkulosen härjade i trångbodda och dåliga hus även i Sverige. Röda stan var ett sätt att bygga friskare.

© Text och foto: Ann-Charlotte Sandelin


RÖDA STAN Norrköping

16 juni 2016 kl 11–17
100-årsjubileum
Kulturrundan
Arr: Boende i Röda stan med omnejd, samt föreningen Imagine (what we can do) med stöd av Norrköpings kommun

Kulturrundan

VÄLKOMMEN
11–17
Alla trädgårdar som skyltar med
Kulturrundans skylt visar var besökare är välkomna.

100-årsjubileum

PROGRAM PÅ PORSGÄRDET
11:00 Fanfar
11:15 Tips från kulturrundan med gäster, däribland regissör Olov Rasch
11:30 Kvinnor i Röda Stan del 1
11:45 Hjalmar och Ville spelar folkmusik
12:00 Lasse ”Johnny Cash” Lindfors pratar om uppväxten i Marielund
12:30 Kvinnor i Röda Stan del 2
12:45 Andåkers, sångduo från Gotlandsgatan
13:00 Panelprat om Röda Stans historia
13:30 Eva Lundgren Stenbom om guidningar i Röda Stan och andra Marielundsprojekt
13:45 Kvart-i-två-dansen, lite svängigare stenkakemusik
14:00 Mankan Nilsson berättar om barndomen i Röda Stan
14:30 Jazzgrupp spelar
15:00 Henrik Morin pratar trädgårdshistoria och kommer med tips
15:30 Falu rödfärgs historia
16:00 Mer folkmusik med Hjalmar och Ville
16:15 Lottdragning och resultat av tipsrundan
16:30 Grande finale med Bonjour Lugac (tragikomisk clowneri)
17:00 Slutfanfar

TEATER PÅ SKÅNEGATAN 15
13, 14.30 & 15.30
Under körsbärsträdet – scener ur Magnus Mankan Nilssons Guds djärvaste ängel

LÄNKAR
Röda stan hemsida Facebook FB-evenemang Kulturrundan/program

Tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.