• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Sommarkonsert med Peter & Matilda

Peter & Matilda Sommarkonsert
Retro. Peter Johansson, Matilda Grün, släkt och vänner har bjudit på lyxförpackade sommarkonserter à la 1950- och 1960-tal i S:t Anna kyrka.

 

Lyxigt familjepaket med släktband

 

RECENSION/ SÖDERKÖPING Familjepaket i lyxförpackning. Med tema och stil från förra seklets mitt kom såg och segrade Peter & Matilda med sin, släktens och vännernas Sommarkonsert i S:t Annas kyrka. Det är stråkar, gitarrsolo, körsång och svängig koreografi.

Under den gångna veckan gång hölls åtta sommarkonserter på rad med kusinerna Peter Johansson och Matilda Grün. De där årliga tillställningarna som finns på allas läppar men som jag själv hittills aldrig fått uppleva. Men äntligen står jag där utanför kyrkan på Sankt Anna en solig sommarkväll och ska få ta del av den 87:e konserten.

– Eventuella klagomål hänvisas till mig. Det är nämligen jag som är upphovet till allting det här. Jag är nämligen Peters pappa.

Hur kan man inte älska pappa Janne Johansson när han kommer in med både charm och humor i en lättsam enkelhet, för att sedan agera förband på dragspel. Vi förstår att kärleken till musiken har djupa rötter.

 

Peter & Matilda Sommarkonsert
Moves. Inte bara scenkläderna, även koreografin andas 1960-tal.

 

Temat för årets sommarkonserter är 1950- och 1960-tal, ensemblen har tagit looken på allvar. Matilda bär en äkta klänning från just 1960-talet. Ja de går all-in på temat, bortsett från att Peters kläder är från H&M. Men hans gitarr är i alla fall ifrån 1967, så vi är nog överens om att det väger upp resten.

Det är säkert årets varmaste dag och i kyrkan står luften still. För att kunna spela utan svettiga händer, avslöjar Peter Johansson att han fyllt byxfickan med babypuder.

– Va äre mä oss. Det faller vitt pulver ur min ficka. Det ser inte så bra ut. Men jag har rent mjöl i påsen, skojar Peter till det på sin mest charmiga östgötska.

Med skämtsamma mellansnack sveps vi med. Det är allt från musikal-medley, Cliff Richards och Lill Lindfors till Beatles skönaste låtskatter och Sven Ingvars som är Matildas pappas favorit. De lugnare låtarna som The Sounds of Silence bringar fram stämsångens fördelar, medan de dansanta och mer riviga låtarna såsom I Wanna Hold Your Hand och Great Balls of Fire får mig att vilja dansa loss i kyrkogången.

 

Peter & Matilda Sommarkonsert
Släktband. De musikaliska kusinerna startade gruppen Cousins. Resten är historia.

 

Dessa sommarkonserter genomförs av familj och nära vänner. Familjeband som bjuder in publiken varmt i sina hjärtan. Under kvällen bjuder Matilda Grün på sköna anekdoter från den gamla goda tiden då de hade en grupp som hette Cousins. Tiden då de inte hade speciellt många låtar på sin repertoar.

Vi har skrattat friskt, klappat och sjungit med denna afton. När vi trodde vi fått allt, blir det önskestund som genast får publiken att vilja delta. Favoritlåtar haglar mellan den ekande kyrkans väggar där Blueberry Hill och Ring of Fire är två av många. Peter Johansson och Matilda Grün behärskar det mesta.

California Blue? Då får du komma och sjunga själv, svarar Peter när pappa Janne slutligen ropar Roy Orbinsons namn och utan att tveka kliver upp på scenen till publikens jubel.

Det är stråkar, gitarrsolo, körsång och svängig koreografi som taget från 1960-talet. Ett familjepaket i sin bästa lyxförpackning där låten It Takes Two, Baby på ett bra sätt berättar att allting är bättre om man är fler.

Att dessa årliga sommarkonserter snabbt blir slutsålda år efter år är inte alls svårt att förstå. Jag njöt av en rent fantastisk sommarkväll med Peter och Matilda i Sankt Anna.

© Text och foto: Josefina Dernsjö

BILDSPEL – KLICKA PÅ BILDENS PILAR

Peter & Matilda Sommarkonsert

SANKT ANNA KYRKA Söderköping

24–29 juli 2018
Peter & Matilda
Sommarkonsert
Prod: PNM Music

Peter Johansson
Matilda Hansson

FÖRBAND
Janne Johansson – Dragspel

BANDET
Calle Flemsten – kapellmästare, piano
Niclas Lindblom – elbas, kontrabas
Magnus Fritz – slagverk
Oskar Hansson – saxofon

KÖREN
Josefin Hansson-Wood
Susanna Ranlöf
Anki Eriksson
Oskar Hansson

STRÅKAR
Hanna Helgegren – violin
Johanna Tafvelin – violin
Åsa Stove-Paulsen – viola
Anna Wallgren – cello

LÄNKAR
PNM Music hemsida

Tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.