• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Bastien och Bastienne i Östra Eneby Kyrka


Naturalism. Linnéa Törnqvist gav liv och grace åt bondflickan Bastienne.

 

För tidigt ungdomsverk av Mozart

 

RECENSION/ NORRKÖPING Mozarts ungdomsverk Bastien och Bastienne sätts sällan upp. Det har inte hindrad Norrköpingssopranen Linnéa Törnqvist och hennes studiekamrater från Kungliga Musikhögskolan att göra slag i saken. I lördags gästade de Östra Eneby kyrka med sin livfulla uppsättning.

En gång i tiden var herdedikter det senaste skriket i populärkulturen. Ett sorts ”Baren” eller ”Robinson” för överförfinade storstadsmänniskor i Alexandria eller Rom under antiken.

Tyvärr är det något av det mest banala och samtidigt föråldrade man kan se idag och Mozarts tidiga sångspel Bastien och Bastienne är inget undantag.

 

Nils Löfgren, Colas och Mattias Gunnari, Bastien
Vita lögner. Colas (Nils Löfgren) och Bastien (Mattias Gunnari) diskuterar den uppkomna situationen.

 

Handlingen är kort: Bastienne, som övertgivits av Bastien får av byns ”trollkarl” Colas rådet att visa sig ointresserad. Colas säger sedan till Bastien att Bastienne nu har en rik friare. Han blir då förtvivlad och skyller på att han blivit bedårad av en godsägarinna. De två försonas.

En intressant detalj är att öppningstemat är i stort sett samma som i Beethovens tredje symfoni, Eroican (den ”heroiska”). Troligen kände dock inte Beethoven till Mozarts ungdomsverk.

Musiken som är skriven för en mindre orkester framförs här på piano. De unga sångarna från Kungliga musikhögskolan, är alla duktiga och gör sitt bästa för att ge liv åt handlingen. Uppsättningen gjordes som ett gemensamt avslutningsprojekt förra året.

Norrköpingssopranen Linnéa Törnqvists mål, efter operahögskola som är nästa steg, är att sjunga på operascener i Europa och övriga världen. Då är det nyttigt, för henne och övriga sångare, att bygga repertoar och få mer sång- och spelvana.

 

Mattias Gunnari, Bastien, Linnéa Törnqvist, Bastienne
Återförening. Bastien och Bastienne blir åter ett par. I rollerna Mattias Gunnari och Linnéa Törnqvist.

 

Tyvärr är det svårt att göra mycket av de ”naiva” men ändå märkligt charmlösa figurerna. Dock har jag sett en föreställning med veteraner i rollerna och det var inte mycket bättre.

Det dröjde 125 år innan sångspelet hade premiär i Sverige (1893). Man kunde gott ha väntat drygt hundra år till till 250-årsjubiléet 2006.

© Text: Lars Henriksson
© Foto: Tanja Volkova

BILDSPEL – KLICKA PÅ BILDENS PILAR

Mattias Gunnari, Bastien

ÖSTRA ENEBY KYRKA Norrköping

22 september 2018
Bastien och Bastienne
Sångspel
Av Wolfgang Amadeus Mozart

MEDVERKANDE
Linnéa Törnqvist, Bastienne (sopran)
Mattias Gunnari, Bastien (tenor)
Nils Löfgren, Colas, trollkarl (baryton)
Albert Dahllöf, piano

LÄNKAR
Bastien och Bastienne Wikipedia
G.T.Bäckmans stipendium till Inez Aoufi (Ribbings till Linnéa Törnkvist) reportage Kultursidan.nu 8/1 2018

Tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.