• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Bo Wastesson testade Ester i Hörsalen


”Skapta för varann”. Hanna Ulvan och Christer Nerfont medverkade i söndagens konsert/kortmusikal om Ester Lindin i Hörsalen.

 

Verkligheten, boken och filmen

 

NORRKÖPING Tänk om jag gifter mig med prästen. Kompositören Bo Wastesson har arbetat med sin musikal om författaren Ester Lindin till och från sedan han fick idén för 15 år sedan. I söndags var det dags att testa låtar med en rad sångare i Hörsalen.

– Hon var en populär folkskollärarinna som skrev en ”syndig” bok. Bo Wastesson inleder konserten med att berätta om läraren och författaren Ester Lindin i Norrköping som med Tänk om jag gifter mig med prästen är 1940 vann första pris i en romantävling om nutida yrkeskvinnor.

Redan året därpå filmatiserades den med Viveca Lindfors och Georg Rydeberg i huvudrollerna. Med sin skildring av fri kärlek, utanför äktenskapet, blev boken och filmen föregångare till det som kom att kallas ”den svenska synden”.

Ett första smakprov på Bo Wastessons musik kunde höras på Cnema 2016. Eller egentligen bjöd han på två låtar redan 2013. Nu är det äntligen dags igen och under den timslånga konserten får publiken höra 16 sånger. Marcus Österlund ackompanjerar på flygeln. Sångtexter och berättandet bistår dramatikern Ture Rangström och regissören Hans Marklund med.

 

Mia Johnsson
Mia Johnsson som författaren Ester Lindin.

 

I Hörsalen bollas med tre lager, minst, när Ture Rangström och Hans Marklund turas om att lotsa berättelsen framåt. Ester och hennes värld, romanens Eva och Prästen, och dessutom de berömda filmskådespelarna. För att gestalta alla dessa och några till har en rad mer eller mindre lokala eller regionala sångare kallats in, merparten gamla bekanta.

– Det här är ett sätt för oss att se hur det tas emot av publiken, kommenterar Patric Svensson som håller i trådarna och har jobbat med musikalmakare Bo Wastesson till och från sedan Törnrosa 1979.

Det är också ett sätt att pröva röster och karaktärer. Hanna Ulvan och Mia Johnsson sjunger båda Esters roll, Hanna som den yngre Ester och Mia som den äldre.

”Jag skrev en bok”, sjunger Mia Johnsson, som med ett slitet exemplar av romanen ger oss en ramberättelse. Orden har en enkel och samtidigt poetisk linjeföring.

Tonspråket känns bekant. Det får mig att tänka på sångsagan Gerda, det verk som kanske ligger djupast i Bo Wastessons hjärta.

Det blir inte enda gången mina tankar går till Gerda. Christer Nerfont, som sjöng Arvid så vackert vid uppsättningen på Husby Säteri 2016, berör starkt i Pentti, sången om ett av de många Finlandsbarnen, barn nr 33.

 

Nettan Lekström och Johan Pettersson
Fjärde lagret. Nettan Lekström och Johan Pettersson spelar revyartister som skämtar om årets stora ”skandal”.

 

Men numret med Johan Pettersson och Nettan Lekström – Mitt i prick följt av Jag hatar män – har just den där revykänslan att jag måste fråga efteråt. Men nej, det är en fiktiv nyårsrevy som placerats på Arbis.

– Men med tanke på uppståndelsen så skulle det ju mycket väl ha kunnat varit med i en nyårsrevy då, resonerar Patric Svensson.

Genom lagren, det kan bli liiite förvirrande, följer vi Ester Lindin som får besök av Skolinspektionens sura gubbar och ger svar på tal. Det hon skrivit handlar om framtidsvisioner: ”Min fantasi, låter ni bli!”

Att musikalmakarna kallat in dansarna Tove Holmqvist och Yohan Giroud, som dansar jitterbugg och swing i den högre skolan, visar lyckligtvis att det tidiga 1940-talet inte enbart var en torr öken.

Det understryks av scenerna med skoleleverna, gestaltade av syskonen Elsa, Neo och Juni Östling, som älskar sin roliga och engagerade lärarinna. ”När vi reser i fantasin, behövs ingen flygmaskin.”

– Indirekt är det tack vare Ester Lindin jag står på scenen i dag, säger artisten och pedagogen Nettan Lekström eftertänksamt. Min lärare Margareta Malmqvist var hennes adept. Hon gav mig utrymme att spela teater i skolan.

© Text: Ann-Charlotte Sandelin
© Foto: Tanja Volkova

BILDSPEL – KLICKA PÅ BILDENS PILAR

Bo Wastesson och Marcus Österlund

HÖRSALEN Norrköping

7 oktober 2018
Tänk om jag gifter mig med prästen

Konsert
Bo Wastesson – Musik, Komposition, Text
Ture Rangström – Text
Hans Marklund – Regi, Text
Bibbi och Lennart Holmqvist – Kläder, rekvisita
Markus Österlund – Pianist, ackompanjatör
Patric Svensson – Produktion och stöd

MEDVERKANDE
Hanna Ulvan – Ester som ung, Viveca Lindfors
Mia Johnsson – Ester som äldre
Lovisa Eriksson – Eva, lärarinnan
Nettan Lekström – Revydrottningen
Johan Petersson – Revykung, Skolinspektör
Åke Sanden – Skolinspektör, Lanthandlaren
Christer Nerfont – Pentti, Prästen, Georg Rydebrant
Juni, Elsa och Neo Östling – Skolelever

Tove Holmqvist, Yohan Giroud – Dansare

LÄNKAR
Ester Lindin Wikipedia
Bo Wastesson Wikipedia
Tänk om jag gifter mig med prästen Svensk filmdatabas
Esters bok blev film, själv blir hon musikal reportage Kultursidan.nu 19/10 2016

Tagged , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.