• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Tre fick dokumentärfotopriset 2018


Samtidsdokumentation. Årets mottagare av Dokumentärfotopriset, Nora Lorek, Anders Kristensson och danska fotografen Tina Enghoff.

 

Gränstänjande opinionsbildare

 

NORRKÖPING Arbetets vardag, bakgårdsmänniskor och människor på flykt. Fotograferna Anders Kristensson, Tina Enghoff och Nora Lorek belönades med Dokumentärfotopriset på Arbetets museum i lördags.

Nytt för i år är att en av de tre pristagarna ska komma från ett grannland. Först ut är Tine Enghoff från Danmark.

Arbetets museum delar sedan 2001 ut Dokumentärfotopriset för bildverksamhet med dokumentär inriktning, ett stipendium som instiftats för att uppmärksamma dokumentärfotografi och stimulera samtidsdokumentation.

Bakom stipendiet står Arbetets museum i samarbete med museets huvudmän. Pristagarna utses av en jury bestående av representanter från Arbetets museum, KF, LO, TCO, ABF, Sensus och Dagens Arbete.

 

Nora Lorek
Ödesfråga. Nora Lorek mötte kvinnan som flytt från inbördeskriget i Sydsudan och nu bor i flyktingläger i Uganda. Mönstret i bakgrunden hör till hennes kultur och kallas Milaya.

 

Stipendiet delas ut till fotografer som visat ett socialt engagemang och genom sitt arbete tänjt gränser, såväl tekniskt som formmässigt och ämnesmässigt. Ytterligare kriterier är att pristagarna utmärkt sig genom långsiktigt konsekvent arbete, att de bidragit med inspiration till andra fotografer samt agerat opinionsbildande och aktivt fört ut sitt arbete, exempelvis genom publicering, utställningar, undervisning och liknande.

Nytt för i år är att juryn fått i uppdrag att utöka sökfältet och även utse en internationell fotograf bland de tre pristagarna. För att det inte ska bli ett allt för ohållbart arbete att bevaka internationella fotografer så har juryn fokuserat på fotografer verksamma i något av grannländerna till Sverige.

De tre stipendiaterna får kronor 25.000 kronor vardera och i samband med prisutdelningen får de också presentera sin olika projekt. Berit Müllerström (LO), ordförande för stiftelsen Arbetets Museum delade ut priserna och Göran Widerberg (Dagens arbete) berättade utförligt om fotografernas bakgrund och arbete innan de själva fick berätta om sina projekt.

Nora Lorek belönades ”för sina engagerande och visuellt starka projekt om människor på flykt. Med fotografisk kreativitet och dokumentära kvaliteter utöver det vanliga, rör hon sig från Bidibidi i Uganda till Calais i Frankrike. Hon fångar dramatiken i en av vår tids stora ödesfrågor och ställer samtidigt frågan om allas vårt ansvar.”

Anders Kristensson belönades ”för sina skildringar av arbetets villkor och de spår de avsätter i klimat och miljö både i Sverige och utomlands. Men också för sin förmåga att iscensätta den svenska vardagen, där hans bilder av människor i Sverige i boken Spår av en befolkning, redan är en modern klassiker.”

Årets internationella stipendiat blev Tina Enghoff från Danmark ”för sina projekt där hon obarmhärtigt avslöjar vår välfärds bakgårdar. Oavsett om det handlar om ensamma, utstötta, internerade, misshandlade eller människor på flykt, lyfter hon deras liv till berörande frågeställningar. I bilderna möter konstnärens öga de delar av samhället många vill undvika att se, och blir till stor konst som både utmanar och spränger ramar.”

 

Tina Enghoff
Osedd. Tine Enghoff har i fotoprojektet Seven Years sökt upp kvinnor som utsatts för trafficking och våld i hemmet.

 

Dagen för stipendieutdelningen sammanföll med att priserna för Dokumentärfotosalongen som delades ut tidigare under dagen också på Arbetets Museum. Arrangemangen ingår också helgens fotofestival ”Spegla”. De täta programmen gör att publiken splittras mellan de många intressanta programpunkterna och det var alldeles för få som tog del av dessa tre proffsfotografers engagerande skildringar av sina fotoprojekt.

© Text och foto: Sven Åke Molund

BILDSPEL – KLICKA PÅ BILDENS PILAR

Anders Kristensson

ARBETETS MUSEUM Norrköping

20 oktober 2018
Dokumentärfotopriset
Mottagare: Nora Lorek, Anders Kristensson och Tina Enghoff

LÄNKAR
Nora Lorek hemsida
Anders Kristensson info
Tina Enghoff hemsida
Arbetets Museum hemsida Facebook
Dokumentärfotosalongens pristagare reportage Kultursidan.nu 22/10 2018

Tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.