• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

MSK:s 190 år af Tidsfördrif i Hörsalen

MSK Uppvärmning
Uppvärmning. Musikaliska Sällskapets Kammarkör ska både sjunga och agera under musikaliska divertissementet 190 år af Tidsfördrif på lördag.

 

… om serenaden för Jenny Lind

 

NORRKÖPING Att sjunga i kör är bra för hälsan. Eventuellt bevisas påståendet av att Musikaliska Sällskapets Kammarkör har hållit igång i 190 år. Olle Persson är solist och konferencier när kören bjuder på en minneskavalkad genom alla årens ”Tidsfördrif” i Hörsalen.

 

Eva Elvin, ordförande
Eva Elvin, ordförande i MSK.

 

– Vi brukar skämta och säga att ingen är kvar i kören sedan den tiden.
Det är tisdag och ännu några veckor kvar till jubileumskonserten med Musikaliska Sällskapets Kammarkör, till vardags kallad MSK.

Jag träffar Eva Elvin, styrelsens ordförande, tillsammans med ledamöterna Erik Liljas, Mark Bender och Peter Norrbom, tillika jubileumsgeneral, samt Inger Dalene som lett kören de senaste fyra åren.

 

Inger Dalene
Körrepetition. Inger Dalene är Musikaliska Sällskapets Kammarkörs dirigent sedan fyra år.

 

Att Inger Dalene är en uppskattad och entusiasmerande körledare märks. Under senaste året har nya körsångare lockats till kören som har höga ambitioner.

– Det är fantastiskt med en så engagerad kör, tycker Inger Dalene och tillägger att det känns lyxigt att kunna välja vilket repertoar som helst – ”Det finns inga hinder”.

 

MSK repeterar i De Geergymnasiets aula
Hemma. MSK repeterar numera i De Geegymnasiets aula.

 

För MSK är en av Norrköpings bästa körer, även om där är flera som vill kalla sig bäst. Styrelsemedlemmarna lyfter mer än gärna fram priserna från körtävlingar, mest glittrar guldet i Prag 1996 då MSK imponerade med att både sjunga utantill och stå i blandade stämmor. Vilket numera är vardagsmat. Det är vanligt att de sjunger i åtta stämmor, ”16 som mest” får jag veta.

En säker kvalitetsstämpel utgör det återkommande samarbetet (ofta tillsammans med Bel Cantokören) med Norrköpings symfoniorkester ett par gånger om året.

Vilket påminner om att när Musikaliska Sällskapet började sina dagar fanns såväl en kör som en orkester. Om detta, om serenaden för Jenny Lind, om välgörenhetskonserten för barn som blivit föräldralösa när koleran drabbade staden och om en hel del annat, lär vi få veta vid under det musikaliska divertissementet ”190 år af Tidsfördrif” i Hörsalen på lördag.

Två av körmedlemmarna, Beata Malmgren och Karin Toresand, har skrivit manus. De har plöjt MSK:s historia i protokoll, foton och tidningslägg.

 

Olle Persson
Entusiast. Operasångaren Olle Persson blir både konferencier och solist när MSK kallar. Vad gör han inte för sin gamla kör.

 

Solist och konferencier blir operasångaren Olle Persson, som gör hembesök i Norrköping. Som ung var han också med i MSK.

– Det är roligt när man ringer och frågar. Han blir verkligen entusiastisk, säger Peter Norrbom.

Den 40 man och kvinnor starka kören repeterar i De Geergymnasiets aula. Inger Dalene har smitit iväg från samtalet och dragit igång med kören. Musiken sätter sig inte av sig själv. Körmedlemmarna sitter i dubbel halvcirkel med Inger och flygeln i origo. Utan att säga för mycket kan jag rapportera att det låter utmärkt.

 

Diskussion om klädsel
Garderobsgranskning. Såväl 1800-talet som 1900-talet ska få liv på scenen. Kulturskolan och Östgötateatern bistår med lån, men fynd i egna garderober är välkomna.

 

Några dagar senare är det lördag, jag tittar in i början av en lång repetitionsdag i Hörsalen. Körmedlemmar bygger upp pallsystem för körens upphöjelse och tittar på kläder med retrostuk. I första akten ska 1800-talets körhistoria gestaltas. Efter paus ska berättelsen om 1900-talet ta vid. Naturligtvis med utvalda musikaliska exempel från repertoaren.

– Man får en känsla av Norrköpings historia, tycker jubelgeneralen Peter Norrbom.

I stället för Inger Dalene är det regissören Maria Erlansson som leder uppvärmning och repetition. Nu handlar det om gestaltning, hur körmedlemmarna ska göra entré.

– Idén är att ni ska bete er som att det är 1828, oavsett om ni har sådana kläder eller bara är svartklädda.

Den dubbelkvartett som ska inleda får träna på sina entréer till ”värdinnan” Eva Elvins salongssoffa. Detta för att påminna om hur det gick till när sångsällskapet samlades den där allra första gången. Det momentet upprepas några gånger.

 

MSK repeterar
Handkyss. Musikaliska Sällskapets Kammarkör ska strax uppstå bland stadens borgarskap. Året är 1828.

 

– Här ska Olle Persson framföra sin presentationstext. Den är lång och kören minglar in, några i taget. Ni har tre minuter på er, instruerar Maria Erlansson.

Det minglas. Det lyfts på verkliga och imaginära hattar. Det kysses på hand, det nigs och bugas och gluttas på noter.

Nu på lördag bär det av – 190 år i raketfart.

© Text och foto: Ann-Charlotte Sandelin


 

MSK repeterar
Repetition. Det hälsas, bugas och lyfts på hattar.

 

HÖRSALEN Norrköping

24 november 2018 kl 15
190 år af Tidsfördrif
Musikaliskt divertissement
Med musik genom tiderna
Manus: Beata Malmgren och Karin Toresand
Dirigent: Inger Dalene
Regissör: Maria Erlansson

MEDVERKANDE
Musikaliska Sällskapets Kammarkör
Trio De Lyx – SON-musikerna Mikael Wenhov, violin, och Jan Duda, kontrabas, samt Lennart Langer, piano.
Solist/Konferencier: Olle Persson
Pianist: Niina Uggeldahl

LÄNKAR
Musikaliska Sällskapets Kammarkör hemsida Facebook

Tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.