• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Mauritz Karström på Galleri Sander (som öppnar NP33)


Detalj. Mauritz Karströms bilder på Galleri Sanders fönster.

 

Färgsprakande meddelanden om människan

 

En nästintill självlysande utställning har gjort en perfekt landning på Galleri Sanders väggar. Det är arton akvareller/pasteller av i förtid bortgångne konstnären Mauritz Karström.

De guldkantade målningarna är identiskt lika stora och hängningen prydligt på rad. Genom den svarta passepartoutens titthål möter ögat en färgsprakande värld, som när som helst kan börja röra på sig.

Mauritz Karstöm, född 1962 i Linköping, tog sig via Lunnevads folkhögskola vidare i konstens värld. Han utbildade sig på konstskolor i Stockholm, den nordiska konstskolan i Kokkola i Finland och slutligen på Valand i Göteborg.

Fram träder människan i samspel med, eller som en del av en komplex omgivning. Där är hus, ledningar, djur i ett intensivt myller. Färgerna fyller hela målningen.

En bild, som vanligt en mix av krita och akvarell, skildrar flera gestalter, som en busskö, eller lika gärna en och samma person i olika poser. Men var och en av dem befinner sig i sin egen bubbla. Oftast kommer oss dock en ensam gestalt till mötes med en uppfordrande blick.

Att Mauritz Karström hade diagnosen schizofreni ger självfallet ingångar till hans konst, även om man absolut inte ska stanna vid tolkningen att det är ”sjuk” konst. Folke Edwards år 1999 skrev i boken Mauritz Karström – Målningar:

Mauritz Karström är nära sitt undermedvetna. /- – – /För Mauritz är att måla först och sist att leva.

För den som vill läsa ges här färgsprakande meddelanden om människan och om varat. Mauritz Karström gick bort 2005.

 

Årets första utställning på Galleri Sander blir den sista innan Joakim Sander tar steget till att öppna den nya konsthallen NP33, i norra hamnområdet. Namnet kommer från adressen Norra Promenaden 33. I planerna för ovanvåningens tusen kvadratmeter konst- och designhall ingår både huvudutställningar och mindre specialutställningar.

Joakim Sander kommer att flytta ramverkstaden så att den ligger i anslutning till entrén i bottenvåningen. I framtiden tänker han sig också en konstshop och kanske även café.

NP33 med undertiteln Konst & design, invigs 18 februari med dubbelutställningen Konstruktivt med Kerstin Hedman och Ilkka Pärni.

Text och foto: Ann-Charlotte Sandelin

 

  • GALLERI SANDER Norrköping

  • 14 januari – 11 februari 2012
    Mauritz Karström
    Akvareller/pasteller

 

LÄNKAR
Mauritz Karstöm info Nätgalleriet Ugallery
Galleri Sander hemsida
NP33 hemsida

 

BILDSPEL (FLASH) FRÅN UTSTÄLLNINGEN – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL – KLICKA HÄR

BILDSPEL (FLASH) FRÅN NP33 UNDER OMBYGGNAD – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL – KLICKA HÄR

Tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.