• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Konspirationsteori på Arbetets museum


Illuminati. Ursprungligen de döpta i den äldsta kyrkan. Senare ett samlingsnamn för sammanslutningar som trodde sig ha en högre insikt i det gudomliga/sanningen än rådande omgivning, viket gjorde att makthavare förbjöd dem. 

 

Världen styrs av förklädda ödlor

 

NORRKÖPING Är vi alla lurade? Vem ska vi tro på? Journalisten och författaren Kent Wernes föreläsning om konspirationsteorier fyllde Folksamsalen i Arbetets museum. De sträcker sig från Illuminati – som populariserats av Dan Brown – till Donald Trump.

Föreläsningssalen på Arbetets museum fylls snabbt på. Har alla dessa människor läst boken? Eller är de konspirationsteoretiker själva? Hoppas de (vi) på några smaskiga avslöjanden om vilka som egentligen styr världen? Eller så ligger nyfikenheten på ämnet i tiden. Nu är det fullt, överfullt, cirka 170 personer.

För säkerhets skull tar jag med en egen konspirationsteoretiker. Han brukar tala sig varm om Illuminati och Frimurarna till man får skavsår i öronen. ”Vi är alla lurade”, påstår han. (Fast inte han då.) Det krävde en hel del övertalning att få med honom, och han sätter sig längst bak.

 

Kent Werne
Teoretiserande. ”Ingenting är vad det synes vara” – ”Inget händer av en slump” – ”Allt hänger samman”. Tre grundstenar för Konspirationstänkandet, enligt Kent Werne.

 

Kent Werne inleder med att berätta att hans bok inte är en bok om konspiration utan om konspirationsteoretiker. Han valde att inte gå i närkamp med konspirationsteoretikerna, säger han. Hans drivkraft var istället att försöka förstå dessa människor.

Sedan gör han precis tvärt om. Han räknar upp teori efter teori och berättar varför de inte är sanna.

Vi får höra om den amerikanska journalisten Alex Jones och hans webbsida Infowars som den största internationella källan till alternativa teorier. Den svenska motsvarigheten heter vaken.se. Facebook är (paradoxalt nog) också en stor källa för kritik av etablerade sanningar. David Ike är den största konspirationsteoretikern i Europa med sina idéer om att vi styrs av förklädda ödlor från en annan planet.

Chemtrails (spår efter flygplan), vaccinationer och klimatförändringar är tre aktuella ämnen för konspirationsteoretiker.

Sedan avhandlar han i rasande takt (han får bara 35 minuter på sig): Kennedymordet, attentatet den 11 september, New World Order, Bilderberggruppen, Illuminati, Viktor Orban (Ungern), Bat Ye’or (den islamiska invasionen) och Donald Trump.

Han ser de första spåren av konspirationsteorier i samband med den franska revolutionen, när Abbé Barruel framkastar idén att Illuminati låg bakom denna. I själva verket hade de upplösts fyra år tidigare.

– ”De hade bara gått under jorden”, säger foliehattarna, menar han.

”Det är bara att titta på en amerikansk dollarsedel”, säger min vän, ”så ser man att de styr än idag. Dan Brown, som skrivit Da Vinci-koden har skrivit om detta” (i Änglar och demoner).
”Jag har sett filmen”, mumlar jag.

 

Richard Öhrvall och Kent Werne
Samsyn. Statsvetaren Richard Öhrvall och Kent Werne samtalade efter föreläsningen.

 

Nesta Webster (engelsk författare) återupptäcker Barruels texter och återanvänder tankarna i samband med ryska revolutionen. Hon plussar på med judarna som skyldiga. Hennes tankar fick sen fäste i Nazityskland – och då talar vi om konspiration i praktiken och inte i teorin.

Forskaren Richard Öhrvall, statsvetare från Linköpings universitet, är inkallad för en paneldiskussion efteråt. Diskussion är ordet, sa Bull, eftersom de är eniga om det mesta. Det är aldrig i närheten att hetta till. Inte heller i den efterföljande frågestunden blir det riktigt spännande. Det är väl bara en norsktalande frimurare som bidrar med lite förvirring.

”Här stod jag på Arbetets museum och tänkte att minst en tiondel av de församlade är konspirationsteoretiker. Men icke.” Det skriver Kent Werne på sin Facebooksida efter föreläsningen. Jag anar en besvikelse, och jag tror visst han vill gå i närkamp. Fast inte i boken. Det skulle påverka försäljningssiffrorna negativt.

Var inte hela föreläsningen en reklam för boken, förresten? Den sålde i alla fall bra efteråt.

© Text och foto: Michael Strandhed

BILDSPEL – KLICKA PÅ BILDENS PILAR

Kent Werne

ARBETETS MUSEUM Norrköping

24 januari 2019
Samtal om: Konspirationsteorier
Kent Werne, journalist och författare
Richard Öhrvall, Linköpings universitet
Samarr: LiU, Folkuniversitetet och Arbetets museums vänförening.

LÄNKAR
Kent Werne Facebook  Allt är en konspiration/FB
Richard Öhrvall info
Vaken hemsida
Alex Jones Infowars
Arbetets Museum hemsida Facebook FB-evenemang

Tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.