• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Sportlovsorkestern redo för konsert


Stämrep. Tanja Kaitaniemi coachar violinisterna genom Elis Mejhammars stycke Efemerid.

 

”Från ingenting till fortissimo”

 

NORRKÖPING Hur få till ett crescendo på en enda ton? Årets Sportlovsorkester är välfylld med stråkar och bleckblås. Eszter Mitro spelar både fjol och harpa. Hon uppskattar möjligheten att spela som en professionell musiker.

– Hur gör ni med stråken för att få till ett crescendo på en lång ton, frågar Tanja Kaitaniemi, till vardags violinist i Norrköpings Symfoniorkester.

– Hastigheten, föreslår Eszter Mitro.

– Pröva från ingenting till fortissimo, uppmanar Tanja de unga violinisterna i gruppen.

De prövar. Snart sitter det, snyggt och distinkt. Bit för bit går hon igenom detaljer i det korta orkesterstycket Efemerid av Elis Mejhammar, ung Norrköpingskompositör som gick ut De Geergymnasiet för ett par år sedan och som han skrivit för Dalasinfonietten.

 

Cecilia Rydinger Alin dirigerar Sportlovsorkestern
Toppdirigent. Cecilia Rydinger Alin dirigerar ofta vid Kungliga Operan, är professor och rektor vid Kungliga Musikhögskolan. Den här veckan ägnar hon sig åt Sportlovsorkestern.

 

– Det är spännande med nyskrivet, lite annorlunda än man är van vid. Det såg tråkigt ut när jag skrev ut noterna, bara långa toner. Men sedan när man får till dynamiken så blir det roligt. Dirigenten förklarade att det utspelas ute i rymden, säger Eszter Mitro en stund senare när vi sitter i fiket högst upp i Symfoniorkesterns hus.

Eszter Mitro har haft intensiva dagar med Sportlovsorkestern. Redan på tisdag och onsdag är det dags för konserter i Norrköping och Linköping. På programmet står både nyskrivet och klassisk musik.

Till Sportlovsorkestern kan alla musikintresserade ungdomar i Östergötland söka, ofta på inrådan av sina lärare på länets kulturskolor eller musikgymnasiet. Symfoniorkestern ställer upp med coacher ur orkesterleden, noter och lokaler, samt engagerar en dirigent. I år är det Cecilia Rydinger Alin, rektor vid Kungliga Musikhögskolan.

– För första gången sedan vi startade det här med sportlovsorkestern år 2006 så har vi en en pianist som också kan spela celesta. Dessutom har vi en harpist, säger en glad och stolt Symfoniorkesterns Lisa Lindh, som är producent.

 

Cymbalkunskap med Martin Orraryd
Cymbalkunskap med Martin Orraryd. Årets traditionella slagverksstycke är Three Brothers av Michael Colgrass.

 

Eszter Mitro är just den harpisten. Harpan är hennes andrainstrument som hon plockat upp under tiden på musikgymnasiet hemma i Stockholm. Förstainstrumentet är fiol som hon spelat sedan hon var liten. Nu går hon på Lunnevads folkhögskola och försöker fördela studierna lika mellan fiol och harpa.

– Jag var förtrollad av harpa redan som barn, berättar Eszter som först lärde sig av en kompis som spelar harpa.

På Lunnevad har hon Symfoniorkesterns Delphine Constantin Reznik som sin lärare och det är förstås hon som tipsat Eszter om Sportlovsorkestern. Eszter Mitro har redan upptäckt att det är något annat än Höstlovsorkestern som hon varit med om i Stockholm.

– Här i Norrköping är det professionellt, med coacher från orkestern. Och tänk att få testa att arbeta som en professionell musiker.

– Det är mäktigt att få spela på en stor konsertharpa, fortsätter Eszter Mitro och jämför med sin egen harpa som främst passar till folkmusik.

 

Eszter Mitro
Sagoinstrumentet. Eszter Mitro spelar harpa i Lars Erik Larssons Vintersaga under konserten. Men mest spelar hon fiol.

 

Som harpist ska Eszter spela tredje satsen ur Lars Erik Larssons Vintersaga.

– Kul med ett nytt perspektiv i orkestern, säger Eszter Mitro som flyttar från violinisternas plats till vänster till harpan till höger, bakom cellisterna.

© Text och foto: Ann-Charlotte Sandelin

BILDSPEL – KLICKA PÅ BILDENS PILAR

Tim "Avicii" Bergling Whithout You inleder konserten

DE GEERHALLEN Norrköping

19 februari 2019 kl 19

CRUSELLHALLEN Linköping

20 februari 2019 kl 19
Sportlovsorkestern
Dirigent: Cecilia Rydinger Alin
Prod: Norrköpings symfoniorkester

PROGRAM
Tim ”Avicii” Bergling Whithout You (arr Hans Ek)
Franz Schubert Allegro moderato ur Symfoni nr 8
Elis Mejhammar Efemerid
Michael Colgrass Three Brothers
Lars-Erik Larsson Pastoral ur En Vintersaga
Edvard Grieg I Bergakungens sal
Jean Sibelius Finlandia

LÄNKAR
Norrköpings symfoniorkester hemsida Facebook

Tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.