• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

X-scenen Östgötateaterns lilla nya


Tillbaka. Snart fylls den lilla scenen på Repslagargatan av teater, sång och poesi. Östgötateaterns chef Nils Poletti ser fram mot ett lustfyllt år.

 

”Ta vara på kreativiteten i huset”

 

NORRKÖPING Teaterlaboratorium. Östgötateatern vill släppa lös medarbetarnas kreativitet och öppnar X-scenen på Repslagargatan i Norrköping. Miniabonnemang ska locka nya teaterbesökare.

Dessutom blir det nystart för länsteater, gästspel och korsbefruktning när teaterchefen Nils Poletti trollar med nästan inga pengar alls.

Lilla teatern flyttade till Norra Promenaden med IOGT-NTO för några år sedan. När Östgötateaterns nya chef Nils Poletti på sin jakt efter en ny scen fick syn på den gamla teaterlokalen blev han förtjust.

Östgötateatern återvänder till sin (och dessförinnan Tjaddens) gamla scen, till att börja med under ett år på försök. Tre projekt drar igång i höst, fler lurar bakom hörnet.

– Bara att få en liten scenen är underbart för många i huset, säger Nils Poletti och berättar att medarbetare i ensemblen kommer att turas om att ta ansvar för innehållet.

X-scenen öppnar redan i augusti. Har du blivit född heter öppningsföreställningen. Caroline Harrysson och Anja Rajic sråt på scenen i uppsättningen som regisseras av Maurits Elvingsson. Pontus Plaenge sätter upp De skyddssökande av grekiske dramatikern Euripides, från 400-talet f.Kr. Tobias Almborgs välblandade Talkshow återuppstår.

 

Publiken ser Melissa och Andrew i helfigur.
Gästspel. Många år efter att Östgötateatern lämnat Lilla teatern återvände en uppsättning dit – Kärleksbrev med Stina von Sydow och Peter Sundberg i rollerna.

 

– Idén är att ta vara på kreativiteten som finns i huset, säger Nils Poletti.

Med sångprogram, musikaftnar, spoken wordföreställningar och gästande fria grupper blir X-scenen även öppen för utifrån kommande kreativitet.

De små uppsättningarna får egentligen inte kosta någonting. Nils Poletti använder begreppet ”nollbudget”. Därutöver får han pussla med personalen som ibland får tjänstgöra 500 meter från Stora teatern.

– Hyran är redan inbakad i budgeten, medan vi inte har räknat med några intäkter.

X som i experiment. Han kallar det laboratorium, en liten scen som är öppen för test och misslyckanden. Men framhåller även möjligheten att lyfta framgångsrika uppsättningar från X-scenen till Stora teatern om publiktrycket blir stort.

– Jag vill göra mer teater. Och revyer, jag kommer ju från humorkabaréer, påminner Nils Poletti.

Kanske också att Ung scen/öst hittar hit med enstaka uppsättningar, även om Teater Bråddgatan 34 blir kvar som skolteaterns huvudscen – med sin höga takhöjd – i Norrköping.

Linköping kommer inte att bli lottlöst. Här finns det planer på att skapa en liknande scen nära Ung scen/östs lokaler i Elsas hus.

Nils Poletti har fler planer ändå för Linköping, på eller snarast under Stora teatern, men hoppas också på samarbeten på andra håll i kommunen.

 

Nils Poletti
Välkommen. Nils Poletti hoppas publiken är lika nyfiken som han själv.

 

Östgötateatern har fler nyheter för Norrköping och för Östergötland. Nils Poletti talar om mer samarbete och ”korsbefruktning” med Norrköpings Symfoniorkester.

Stora teatern då? Utbudet av drama och musikal ska fortsätta som hittills, och ändå inte. Teaterchefen vill satsa på stora familjeuppsättningar.

Dessutom ska Östgötateatern ”återta landsbygden” med mindre uppsättningar som ska turnera i regionen.

– Peter Jansson kommer tillbaka efter Riksteaterturnén med Jord och ska bygga upp nätet med bygdegårdarna.

När X-scenen öppnar i augusti är bakersta publikraderna bortplockade och ersatta av en bar. Musiken spelar och foajén har fått nya målningar på väggarna. Går första året bra siktar Nils Poletti på en fortsättning och fortsatt utveckling av det nygamla teaterrummet.

Publiken ska känna sig välkommen och vilja komma tillbaka. Ett miniabonnemang med låga priser ska underlätta.

– Jag vill ha en nyfiken publik – ”Vad hittar de på nu?”

© Text och foto: Ann-Charlotte Sandelin


LÄNKAR
Östgötateatern hemsida Facebook
Nils Poletti: Bra teater lockar publiken reportage Kultursidan.nu 5/8 2018

Tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.