• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Hand i hand – 40 års cirkus med NUC


Bollbalans. På marken och i luften – Norrköpings Ungdomscirkus akrobater kan det mesta.

 

Högt i tak och stora ytor

 

NORRKÖPING 40 år av cirkus, gemenskap och skratt. Jubileumsföreställningen Hand i hand vill berätta historien om cirkusträningen i Norsholm som blev Norrköpings Ungdomscirkus. Premiär på Tyska torget på fredag.

40-årsjubileum! Fast egentligen fanns embryot till det som idag är Norrköpings Ungdomscirkus redan 1978. Anita Plambeck, med ett förflutet som cirkusartist, arbetade som idrottslärare i Skärblacka och började träna sex elever i akrobatik. Men några försvann till teatern och man lade ut flygblad i brevlådorna i Norsholm. Ett 50-tal intresserade anmälde sig.

Det blev, år 1979, starten på en verksamhet som till en början ingick i Norsholms IF. Träningen fick ske i tillgängliga gymnastiksalar, även om takhöjden inte var så lämplig. Verksamheten växte med en fast lokal i Norrköping, och snart stod föreningen på egna ben.

Med ett begagnat tält kunde Norsholms Ungdomscirkus ge föreställningar med äkta sommarcirkuskänsla. De första åren var det gamla predikanttältet en vanlig syn vid E4 i Norsholm invid Göta kanal.

 

Annika Widén, Lena Riedel och Maria Rothman
Råddare. Utställningsansvariga Annika Widén tillsammans med dubbla ordförandena Lena Riedel och Maria Rothman är tre av många engagerade föräldrar som står bakom Norrköpings Ungdomscirkus.

 

Norsholms Ungdomscirkus heter sedan många år Norrköpings Ungdomscirkus. Den nuvarande lokalen på gamla Noss-området nära Resecentrum har högt i tak och bra träningsyta för de cirka 200 aktiva ungdomarna i åldern 6–18 år. Man tar årligen in 40 barn i verksamheten och det är kö och väntetid för de som är intresserade.

Föreningen är ideell och det innebär också att föräldrarna är viktiga för att få det hela att fungera – i synnerhet när det är föreställningar i tältet.

Även om det är fysisk träning och som jubileumsföreställningen skriver i underrubriken – cirkus, gemenskap och skratt – som är det viktigaste så har flera gått vidare till högre utbildning i Sverige eller utlandet och arbetar som professionella cirkusartister.

Norrköpings Ungdomscirkus har haft stora framgångar med uppträdanden och tävlingar under åren. Lena Riedel och Maria Rothman, som delar på ordförandeskapet, nämner framträdanden vid invigning av Globen, Nobelfesten och framträdanden i tv ibland annat Melodifestivalen och Talang.

1986 satte man förresten världsrekord i hjulning då man hjulade från Norsholm till Söderköping!

 

Huvudfotingar
Huvudfotingar. Ungdomscirkusen vänder sig till barn och ungdomar mellan 6 och 18 år.

 

Jubileumsåret är i full gång. Ungdomarna tränar nu för fullt inför årets tältföreställning som har premiär på Tyska torget den 17 maj. Hand i hand – 40 år av cirkus, gemenskap och skratt, regisserad av cirkusartisten Elsa Näslund, speglar cirkusens historia och men låter även musiken spegla tidens gång.

Vid pressträffen fick vi se repetitionerna av föreställningens andra akt. Så mycket kan väl avslöjas som att det kommer att vara mycket akrobatik och rörelser. Imponerande att se ungdomarna samverka över åldersgränserna vilket också är en av de positiva effekterna av ungdomscirkusen.

Jubileumsåret fortsätter med sedvanlig turné i Västervik i juli. Norrköpings Ungdomscirkus deltar i ”East Sweden Cirkus Festival” i Linköping, som efterträder ”Cirkusslottet” i Finspång.

I firandet ingår också en stor utställning på Norrköpings stadsmuseum i höst.

– Utställningen kommer att visa cirkusens utveckling i bilder och personliga berättelser, säger Annika Widén som är projektledare för utställningen och berättar att man får följa barnens förberedelser till färdig föreställning.

© Text och foto: Sven Åke Molund

BILDSPEL – KLICKA PÅ BILDENS PILAR

Hipp

TYSKA TORGET Norrköping

17–26 maj 2019
Hand i hand
Jubileumsföreställning
Regi: Elsa Näslund
Prod: Norrköpings Ungdomscirkus

JUBILEUMSÅR
Cirkusläger vecka 24–25
Turne till Västervik inkl cirkusläger 14–20 juli
Cirkusläger med Nycirkus Öst och SISU 12–15 augusti
East Sweden Circus Festival 15–17 augusti
Utställning på Stadsmuseet öppnar 31 augusti

LÄNKAR
Norrköpings Ungdomscirkus hemsida Facebook

Tagged , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.