• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Sounds of Changes – ljud i förändring


Liv i luckan. Filmen visar andra tiders tvättmetoder. En del av utställningen Sounds of Changes i Arbetets museums nya avdelning Magasinet.

 

Symaskinen gav kvinnor frihet

 

NORRKÖPING Arbetets museum samlar – på ljud. Laxholmskällaren byggs om och blir avdelningen Magasinet. Första delen är ”Sounds of Changes” – ljud i förändring – från äldre utryckningsfordon, telefoner och toaletter. Många fler ljud, från runtom i Europa, ryms i museets databas.

Arbetets museum har öppnat sin första permanenta utställning (om man räknar bort berättelsen om Alva i trapphuset och EWK-museets permanenta del). Så även om utställningen i sig är väldigt liten är det smått revolutionerande.

”Sounds of Changes” är den första delen av vad som ska bli avdelningen Magasinet, vilken ska uppta hela Laxholmskällaren på museet.

 

Truls i telefonkiosken
Hallå?! Utställningschefen Truls Olin kan höra uppkopplingstonen i luren, däremot är det nog ingen som slår honom en signal.

 

Museer samlar, så är det bara. Arbetets museum har hittills varit ett medvetet undantag (om man inte räknar tusentals berättelser från arbetslivet) från den regeln, men nu sker en förändring. Men man väljer att visa upp något osynligt: ljud.

Utställningen är en del av ett EU-projekt med samma namn, berättar arbetslivsintendent Helena Törnqvist. Man har samarbetat med fem andra museer i Finland, Polen, Tyskland, Slovenien och Sverige. Alla ljuden samlas i en databas och är helt fria för alla att använda.

Några av ljuden har också illustrerats i denna utställning. Vissa är redan utrotade i det fria – som det gamla ljudet av utryckningsfordon. Som sig bör lyser också det gamla, röda blinkande ljuset i stället för dagens blå. Saftblandare… är det ordet också utrotat?

En telefonkiosk (Telia lade på sista luren år 2015) och en gammal telefon finns att se, och att lyssna i. Tänk att man var tvungen att ta sig till speciella platser för att ringa förr. Men jag saknar den gamla tonvalstelefonen. Den lät ju även när man slog numret. Olika ljud för varje siffra.

 

Vattenklosett
Praktpjäs. Lyxtoalett från anno dazumal.

 

Så finns det ett par toaletter, den ena mer antik än den andra. Den klåfingriga/nyfikna belönas med ett ljud vid den äldsta. Vad som däremot är helt ljudlöst är den simulerade tvättmaskinen. Men om man själv gör ett ljud (på tvättbrädan) triggar man igång en ny film på den runda skärmen. Listigt!

De sista objekten är ett par symaskiner. Även här får man vara aktiv själv. På texten/etiketten bredvid kan man läsa lite om symaskinens betydelse för kvinnans frigörelse.

Lite, är ordet. Jag hade önskat mig mer fakta. Det hade enkelt gått att göra genom att göra lådorna – ja, man betonar verkligen sin nya samlarvurm – öppningsbara. Då hade man själv kunnat välja om man velat fördjupa sig eller inte. Nu är det mest en fin liten upplevelseutställning, som uppmuntrar till samtal med medhavd mormor/farfar.

Snart öppnar också resten av Magasinet med arbetslivshistoria riktat till barn. Och museets tredje permanenta utställning, ”Jobblab”, öppnar i entréplanet i höst.

I samband med allt detta betonar man sin ledande roll bland Sveriges arbetslivsmuseer. Det finns ett svindlande antal av cirka 1.500 stycken. Flera ligger i Norrköping: Skolmuseet, Holmens pappersmuseum med flera.

Från 2020 kommer Arbetets museums utmärkelse ”Årets Arbetslivsmuseum” och dess vänförenings utmärkelse ”Årets Arbetsmyra” att delas ut och visas upp här. Vem som helst kan nominera kandidater på museets hemsida.

© Text: Michael Strandhed
© Foto: Sven Åke Molund

BILDSPEL – KLICKA PÅ BILDENS PILAR

Magasinet i Laxholmskällaren

ARBETETS MUSEUM Norrköping

Från 18 maj 2019
Sounds of Changes
Fast utställning i Magasinet

Projektet är finansierat med bidrag från EU Creative Europe 2017–2019.

Museerna som deltar i projektet är: Muzeum Inżynierii Miejskiej (Polen), LWL-Industriemuseum (Tyskland), Technical Museum of Slovenia (Slovenien), The Finnish Labour Museum Werstas (Finland), Flygvapenmuseum (Sverige) samt Arbetets museum (Sverige).

LÄNKAR
Sounds of Changes hemsida
Arbetets museum hemsida Facebook Arbetslivsmuseer

Tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.