• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Norra Promenaden vill gå långt


Fri sikt. Norrköpingsbandet Norra Promenaden på sin egen gata. Från vänster Viktor Nordström, Erik Karlsson, Malin Andersson, Edvin Bergsland, Oskar Modig och Andrea Svensson.

 

Låtar som poesi

 

NORRKÖPING Nothing Hill. Norra Promenadens senaste singel blir musikvideo. Möt bandet som tagit namn efter Norrköpings och norra Europas längsta fyrdubbla allé. Gigen radar upp sig till sommaren.

Fåglar. Badsalt. Nothing Hill. Låtar som poesi. Malin Andersson har skrivit texter sedan hon var 13 år, en del i att hjälpa sig själv under uppväxten.

– Psykisk ohälsa är något som många lider av. Ideal som tas fram i realitysåpor och media har en stor del i ungdomars psykiska ohälsa. Man vill leva upp till ideal som inte är realistiska, säger Malin Andersson.

Norra Promenaden

GENRE
Pop

MEDLEMMAR
Malin Andersson, sång
Andrea Svensson, sång & kör
Edvin Bergsland, elgitarr & kör
Viktor Nordström, trummor & kör
Erik Karlsson, elbas
Oskar Modig, piano & kör

 

Bandmedlemmarna träffades på Film- och Musikgymnasiet, där några av dem fortfarande går. De fick fatt på en replokal och bestämde sig för att satsa. Efter Badsalt och Fåglar släpptes nya singeln Nothing Hill i början av maj. I bästa sällskap – Holiday Robbers, Agnes Matsdotter och Kristian Antilla förhöjde feststämningen på Dynamos scen i Hallarna.

– Vi känner att vi har en solid grund i den konstellation som vi är. Vänskapen är oerhört viktig. Vi behöver alla vänner som peppar och som finns i både bra och dåliga stunder. Utan vänner är man inget!, framhåller Malin.

 

Malin Andersson
Musikmakare. Malin Andersson är startmotorn i Norra Promenaden.

 

Hur kom ni på namnet Norra Promenaden?

– Vi ville ha en central anknytning till Norrköping. Norra Promenaden kändes bra, vi har resecentrum där och människor som reser till och ifrån staden. Promenaderna är ju en igenkänningsfaktor för staden.

Vad får er att sticka ut bland alla andra band?

– Våra texter! Det är naket och äkta, det är känslor som berör. Texterna kommer ifrån minnen, egna erfarenheter och ifrån dagboksanteckningar. Vi har även hittar vårt sound, det är viktigt att ha den egna touchen så att fansen direkt vet att det här är en låt ifrån oss.

– Jag har levt med psykisk ohälsa sedan jag var 13 år. Musiken har hjälpt mig att hantera mitt självskadebeteende. En stor del är naturligtvis också vänskapen med vänner som man kan lita på till 100 procent.

– Tillsammans blir man stark och vågar vara ”naken” i känslor. Ensam hade jag kanske inte vågat lika mycket som jag gör ihop med bandet, med mina vänner.

 

Norra Promenaden
Vänskapsband. Norra Promenaden vill komma framåt genom att vara sig själva och utveckla sin musik.

 

I dag är det Malin Andersson och Edvin Bergsland som skriver text och musik. När det gäller arrangemang och stämmor hjälps alla åt.

Hur ser ni på musikbranschen?

– Det är inte alltid lätt att ta sig fram, det finns så många bra band. Vår väg har varit Livekarusellen i Sörmland. Där kunde vi växa genom konstruktiv kritik men också få spelvana, säger Malin och menar att Livekarusellen är ett viktig arrangemang för nyare band.

I sommar spelar de både på Knickedick och Hugo Parkfestival hemma i Norrköping. Förutom i Vingåker, Katrineholm och tyska Hannover och några ställen till. En hel del för att vara ett så pass nytt band. Även om det underlättar att Malin ursprungligen kommer från Vingåker och Edvin Bergsland inte är den ende i bandet från Katrineholm.

– Som nytt band måste man nätverka. Man får agera både arrangör och artist. Det är hårt slit mellan varven men vi vet att det är det här som vi vill göra. Med ett nätverk hjälps man åt och att synas, man ger varandra tips och råd på vägen, understryker hon.

Var är ni om fem år?

– Då hoppas vi att vi arbetar med bandet 75 procent och att vi kan börja leva på musiken. Vi hoppas att vi är så pass stora att vi kan kalla oss proffs.

Event är viktiga. Malin tycker det är synd att showcasefestivalen Where’s the Music? inte längre finns.

– Vi hoppas verkligen att Norrköping kommer att bli Sveriges eventhuvudstad.  Visst, en del försöker att slå igenom via ”Idol” och ”Talang” men det är program som mera söker en produkt än artister som är sig själva. Branschen måste se att artister är människor och inte robotar. Kvalité kommer om man får vara sig själv som artist.

© Text: Christina Wernersson
© Foto: Ann-Charlotte Sandelin

GIG-LISTA
Sommaren 2019

23 maj
Film och Musikgymnasiet Pride
Norrköping

25 maj
Katrineholm Pride 
Stadsparken, Katrineholm

5 juni
Nationaldagsfirande
Vingåker

6 juni
Nationaldraget
Stadsparken, Katrineholm

21 juni
Fête de la Musique 
Kröpcke, Hannover

26 juli
Hugo Parkfestival 
Carl Johans Park, Norrköping

2–3 augusti
Erwings Junkfood
Orust

17 augusti
Knickedick
Norrköping

LÄNKAR
Norra Promenaden hemsida Facebook

Tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.