• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Johan Österholm visar foto på Konstforum

[flickr]http://www.flickr.com/photos/kultursidan/6824521931/[/flickr]

Fotograferande konstnär. Johan Österholm ställer ut bilder i Konstforums Studio.

 

Den fotografiska blicken.

 

Målerikonsten kännetecknas av en seende konstnär, som antingen återger en inre syn eller/och något ute i det yttre. Det är en personlig blick som berättar och gestaltar väl medveten om betraktarens blick, att den finns och hur den styrs. I måleriets historia blev centralperspektivet en av flera uppfinningar, ibland har det kommit till pass och ibland inte.

Med den kemikaliska uppfinningen av fotografiet kunde man kombinera kameran med sitt automatiska centralperspektiv och få ett resultat som under nittonhundratalet på ett särskilt sätt har fostrat betraktarens blick – den fotografiska bilden som ser ut att återge `verkligheten´ fast i mindre format. Kameramaskinen åstadkommer något till synes autentiskt och med uppfinningen av filmkameran förstärktes detta. Den enögda kameran ser verkligheten åt oss därifrån den ställs upp.

För fotografer som vill göra målerikonst (eller bildkonst som det numera ofta kallas) och vill använda kamerafotografiet blir detta med betraktarens blick ett problem. På ett intressant och lite spännande sätt åskådliggörs detta i Johan Österholms fotografi utställning på Konstforum som öppnades i söndags, 5 februari.

I bildsviten Nature Self vill Johan Österholm gestalta att vi faktiskt är en del av naturen, att vi inte får inbilla oss att kulturen har gjort oss osårbara, och det är verkligen angeläget att påminna om. I sex bilder av naturmiljöer överraskas betraktaren av en naken manskropp som placerats ut; vilande i vattenbrynet, liggande på en trädgren, fjättrad i en grusgrop etc.

Avsikten är poetisk (symbolisk) men dessvärre står betraktarens fotografiska seende i vägen och verkan blir absurd, för att inte säga komisk. Den enda möjligheten att återge bilderna dess konstnärliga allvar är att se dem som reportagebilder från en konstutställning av installationer.

I övrigt har Johan Österholm en fin svit med välkomponerade måleriska rumsstilleben, sobert välstämda i ljushet och klang.

Text: Olov Rasch
Foto: Johan Österholm och Ann-Charlotte Sandelin

 

  • STUDION Konstforum Norrköping

  • 5 – 19 februari 2012
    Johan Österholm
    Selected works 2010-2011
    Fotografi

 

LÄNKAR

Konstforum hemsida

FLER BILDER FRÅN UTSTÄLLNINGEN – KLICKA

[flickr-gallery mode=”photoset” photoset=”72157629187759297″]

Tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.