• KULTUR-ANNONS

 • NYHETER

Gin & Bitter Lemon tar köksvägen på Östgötateatern

Den här julen blir det en våt fest i köket. Gustaf Appelberg, Niki Gunke Stangertz, Tobias Almborg och Gunnel Samuelson.

Scener från pressvisningen. Intervju med regissören Stina Ancker.

 

En språkekvilibrist som ger mer när han tar bort

 

När de materiella värdena och framgången blir det enda som räknas ekar det allt tommare och ödsligare i själen. Det gällde 1972 när Alan Ayckbourn skrev pjäsen Gin & Bitter Lemon och det gäller än idag.

– Det behövdes inte många streck med pennan för att sätta upp den, kommenterar regissören Stina Ancker.

Att Östgötateatern skulle sätta upp något av den brittiske dramatikern Alan Ayckbourn var bestämt och hon läste alla hans senaste pjäser. Ändå blev det klassikern från 1972 som utspelas tre jular i rad och följer paret Sidney och Jane som från ett år till nästa klättrar uppåt på samhällsstegen. Medan riktningen på samma stege pekar nedåt för de andra två paren i pjäsen.

– När han skrev pjäsen utspelade den sig först i vardagsrummet, berättar Stina Ancker. Men den lyfte aldrig, så då flyttade han den till köket. Där utspelas det som händer i kulisserna.

Alan Ayckbourns språk är influerat av dramatikern och Nobelpristagaren Harold Pinter. Båda använder sig av en reducerad dialog, där man förstår mer av vad som inte sägs än av det som sägs.

– Han är en språkekvilibrist. Han är väldigt, väldigt noga och det gäller att vara det själv också, framhåller Stina Ancker. Minsta lilla kommatecken eller avbrytning eller punkt eller ”åh” eller ”ah” har väldigt stort värde. Han vet exakt vad han skriver och det är en musikalitet i hans språk.

– Det är omständligt att hålla på med – men roligt. Och man får väldigt mycket tillbaks om man är noga med hur han formulerar sig. Han berättar så mycket om sina figurer genom språket.

Fingertoppskänslan märks i aktindelningen: ”Förra julen”, ”Den här julen” och ”Nästa jul”. Det indikerar att saker inte bara händer av sig själva utan att det finns såväl orsak som verkan. Därmed även möjlighet att förändra det som verkar ödesbundet.

Premiär på Östgötateatern i Norrköping på lördag. Då snurrar den tragiska farsen igång i köken hemma hos entreprenören, arkitekten och bankiren, alla bosatta i en lagom stor stad. Till Linköping flyttar föreställningen i slutet av mars.

Text och film: Ann-Charlotte Sandelin
Foto: Anders Kratz / Östgötateatern

 

 • ÖSTGÖTATEATERN

 • Norrköping: 18 februari – 17 mars 2012
  Linköping: 30 mars – 6 maj 2012
  Gin & Bitter Lemon
  av Alan Ayckbourn
  Översättning: Magnus Lindman
  Regi: Stina Ancker
  Scenografi: Ilkka Isaksson
  Kostym: Ulrika Wedin

  • MEDVERKANDE
   Niki Gunke Stangertz
   Tobias Almborg
   Marika Strand
   Sven Angleflod
   Gunnel Samuelsson
   Gustaf Appelberg

 

LÄNKAR
Alan Ayckbourn hemsida
Östgötateatern hemsida

Tagged . Bookmark the permalink.

One Response to Gin & Bitter Lemon tar köksvägen på Östgötateatern

 1. Pingback: Gin & Bitter Lemon starkt kryddad med bitsk ironi | KULTURSIDAN.nu