• KULTUR-ANNONS

 • NYHETER

Östgötateatern skriver Kärleksbrev på Vinden (förhandsreportage)


Torbjörn Astner, i bakgrunden, har översatt och regisserat Kärleksbrev.
De två rollerna spelas av Stina von Sydow och Peter Sundberg.

 

Roligt att arbeta med små medel

 

Teatervinden på Östgötateatern i Norrköping ser ut ungefär som vid förra pressvisningen, inför Nomadernas premiär i januari. Väggen är fortfarande fult och ojämnt vitmålad. Men den här gången står Stina von Sydow på Monica Wilderoths plats för att ta emot journalisterna. De uttänkt gråmålade möblerna är borta och ett högst tillfälligt bord står på scenen. Som vid en i all hast sammankallad presskonferens.

Åtminstone har skådespelaren Peter Sundberg den känslan efter visningen av några scener ur den kommande föreställningen Kärleksbrev. Han och Stina von Sydow sitter kvar vid bordet där de helt nyss gav den församlade kulturpressen en föraning av föreställningen om en kärlekshistoria med förhinder.

Han och hon läser högt de brev, vykort och papperslappar med noggrant genomtänkta eller i all hast nedklottrade ord som följer och skildrar deras relation under kanske 50 år.

Kärleksbrev av amerikanske dramatikern Albert Ramsdell Gurney hade urpremiär 1989. Pjäsen har spelats med stor framgång i USA och på andra håll i världen, även i Sverige. Den har även filmats.

– Det har varit en stor glädje att arbeta med föreställningen som skildrar de två personernas liv från åtta års ålder, säger regissören Torbjörn Astner som gjort en nyöversättning.

– Johan Celander, teaterchefen, frågade vad jag tyckte om den översättning som fanns, förklarar Torbjörn Astner.

Han läste och jämförde med det amerikanska originalet och bestämde sig för att göra sin egen översättning. På köpet fick han en bra start in i texten som alltså utgörs av enbart en ihärdig brevväxling mellan Andrew och Melissa. Hon den rika flickan och han som är av fin familj men inte fullt så rik. Genom årens lopp förändras deras positioner.

Spelet genomförs alltså med mycket små medel, skådespelarna sitter bredvid varandra vid ett bord.

– Under kollationeringsveckan satt vi vid ett liknande bord. Jag ville prova att göra så när vi började repetera, säger Torbjörn Astner.

Peter Sundberg berättar att han föreslog att pröva med att skådespelarna bara satt på var sin stol, utan bord, och mer isär i rummet.

– Men Torbjörn blev så irriterad att inte ha oss samtidigt i blickfånget att vi gick tillbaka till det ursprungliga.

Hur är det att bara arbeta med texten sittandes på en stol och inte få röra sig i rummet? Skådespelarna vänder sig inte mot varandra utan sitter framåtvända mot publiken genom den två timmar långa föreställningen.

– Det är väldigt roligt, säger Stina von Sydow. Men det är svårt att gestalta ett helt liv från 8 år och uppåt.

– Det är som en tom rabatt som det växer upp nytt liv ur, säger Peter Sundberg poetiskt. Det är helt underbart att få spela i de här små lokalerna, se hur texten tas emot, bli ett med sin publik.

– Jag tror att man som publik får tillfälle att begrunda sina egna livsval, säger Torbjörn Astner, som också ägnar en tanke åt brevet som en form av kommunikation som näst intill upphört.

Kärleksbrev ges utanför abonnemangsserien i Norrköping. Det blir 10 föreställningar på Teatervinden innan uppsättningen turnerar i länet. I höst blir det ytterligare en turnéperiod i länet innan man gästspelar hos Fria Teatern i Stockholm i oktober, på teaterns två scener – huvudscenen i Högdalen och annexscenen på Kungsholmen. Därefter spelas den i Linköping, där den kommer att ingå i abonnemanget.

Och hur gick det för Nomaderna? Jo, fullsatta föreställningar på Teatervinden från premiären 21 januari till 9 februari. Något säger mig att det kommer att gå lika bra för Kärleksbrev.

Text och foto: Ann-Charlotte Sandelin

 

 • ÖSTGÖTATEATERN

 • Teatervinden Norrköping
  10–31 mars 2012
  Turnéperiod Östergötland
  3 april – 13 maj, 11 september – 14 oktober 2012
  Stora teatern, Linköping
  16 november – 16 december 2012
  Kärleksbrev
  av A. R. Gurney
  Översättning: Torbjörn Astner
  Regi: Torbjörn Astner
  Scenografi och kostym: Magnus Möllerstedt
  Medverkande: Peter Sundberg och Stina von Sydow

 

LÄNKAR
Östgötateatern hemsida
A. R. Gurney wiki(eng)
Bedårande Kärleksbrev på Östgötateatern recension Kultursidan.nu 12/3 2012

 

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

Tagged . Bookmark the permalink.

3 Responses to Östgötateatern skriver Kärleksbrev på Vinden (förhandsreportage)

 1. Pingback: Bedårande Kärleksbrev skrivs igen (recension) - KULTURSIDAN.nu

 2. Pingback: ex-Tony till Tobias | KULTURSIDAN.nu

 3. Pingback: Bedårande Kärleksbrev på Östgötateatern (recension) | KULTURSIDAN.nu