• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Moderaternas kulturpris till Victoriaskolan (reportage)


Victoriaskolan ärades med ett symboliskt kulturpris i onsdags. De tre lärarna Daniel Markgren,
Christina Bergion och
Karin Wandell-Ohlsson tillsammans med prisutdelaren Elisabeth Törnquist.

 

Alla skolans elever är med i showen, från de yngsta till de äldsta

 

En stolt rektor och tre glada lärare från Victoriaskolan i Norrköping tog emot moderatkretsens kulturpris i onsdags. Victoriaskolan Montessori är en kommunal grundskola med undervisning från F-5, skolan som startades år 2000 har även fritidshem med planerad eftermiddagsverksamhet.

På onsdagskvällen gästade en stolt rektor Charlotta Jonsson kommunhuset Rosen. På plats var tre av Victoriaskolans lärare Christina Bergion, Karin Wandell-Ohlsson och Daniel Markgren för att ta emot ett symboliskt kulturpris när moderaterna i Norrköping hade sitt kretsårsmöte. De tre lärarna fick stipendiet med motiveringen:

För ett beundransvärt arbete utöver det vanliga med att väcka intresse för kultur i tidiga åldrar och främja samarbete med olika åldersgrupper. Samt att samtidigt på ett inspirerande och stimulerande sätt väcka barnens skaparförmåga inom kulturen.

På vilket sätt är Ni annorlunda och vad är det som man belönar Er för?

– Redan när eleverna börjar i skolan som 6-åringar så jobbar de inför skolavslutningen med att bygga upp en för hela skolan gemensam show. De som varit med längst och skall lämna skolan har naturligtvis de tyngsta rollerna men alla 133 eleverna på skolan skall vara delaktiga och medverkar, berättar de glada lärarna.

Och alla barn vill vara med – till och med att de som varit sjuka dagarna innan eller till och med på avslutningsdagen kommer för att få vara med. Det har hänt att tidigare elever kommer för att filma och för att sedan visa sin nya skola hur det kan gå till. Man är också väldigt noga med att det skall vara på ”riktigt”. Ljud och ljus skall fungera och det skall finnas kulisser som stämmer med föreställningen när den genomförs!

Kulturpristagarna var mycket glada över att ha blivit uppmärksammade för vad de samstämmigt förklarade var deras normala roll som lärare. Men kanske insåg de att det inte var helt vanligt att man jobbade så brett och klassöverskridande som man ändå gör.

Att det även är uppskattat av föräldrarna visade sig på Facebook under onsdagskvällen när Lotta Jonsson lagt ut händelsen. En föräldrakommentar kom direkt: ”Härligt att höra! Stort grattis och varmt tack ♥♥♥ till Karin, Danne och Christina för allt de gör för våra barn och allt våra barn får lära sig! Tack vare Danne blev William intresserad av musik och började spela gitarr!:-)”

Förra året gick kulturpriset till filmföreningen Flimmer.

Text och foto: Sven Åke Molund

LÄNKAR
Victoriaskolan hemsida

FLER BILDER FRÅN PRISUTDELNINGEN – KLICKA HÄR

 

Bookmark the permalink.

Comments are closed.