• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Saad Hajo rapporterar från popcornkriget på Galleri Kronan (reportage)


40 bilder. Saad Hajo ger sitt bidrag till den arabiska våren som nu gått in på sitt andra år.

 

Fredsduvans kamp får diktatorerna på fall

 

Med gott mod och 40 satirteckningar har konstnären och satirtecknaren Saad Hajo klämt in sig i Kronans lilla galleri. Utanför pågår Falah Alanis tunga vittnesmål från kriget i Irak. Här inne pågår ett popcornkrig. Och fredsduvekampen Despots Fall.

Den arabiska våren har gett Saad Hajo ny inspiration, hans mål är att rita och publicera en ny teckning varje dag fram till den dag Syriens diktator Bashir al-Assad lämnar makten. Nu är han uppe i över 150 bilder och 40 av dem visar han på galleri Kronan i utställningen Född diktator. Den första sitter i guldram i fönstret – en bild av en belåten och tillbakalutad Bashir al-Assad när han talat i Syriens motsvarighet till riksdagen om utlänningarna som lurar folket att demonstrera mot honom.

– De torterade barn. Och vad gjorde riksdagen? De applåderade!

Bredvid nummer ett pågår ett evigt popcornspoppande i en dator, ur en burk med diktatorns bild på. Det kommer sig av en folklig ordvits, Bashir låter ungefär som det arabiska ordet för popcorn.

På väggarna trängs mer traditionella karikatyrer: Bashir som elak clown, som ledsen, Bashir som stridsvagn. I några hittar jag linjer som för tankarna till EWK, men stilarna varierar. Vad händer när man studerar en person så noga som man måste för att kunna skapa nya slagkraftiga bilder?

– Han har lång hals, så den är förstås med, men det är inte så viktig för mig längre. Jag vill hitta andra vinklar. Jag har upptäckt en linje från öga till öra, förklarar Saad Hajo.

Han talar gärna också om andra linjer, mer politiska, hur Bashir al-Assad fötts in i den roll han nu spelar. Hans första roll var den ”snälle” sonens roll, han som blev ögonläkare i England medan den äldste brodern förberedde sig att ta vid efter fadern som var president. Men en dödsolycka och ännu en broders bortgång senare kallades han hem för att fostras till härskare. Då var han ännu för ung för att kunna bli president, det fanns en lag som sade att presidenten måste vara 40. När fadern dött satt en vikarie på tronen i väntan på Bashir al-Assads 40-årsdag.

– Jag tittar på kroppsspråket och ansiktet. I början var han mer stabil och trygg i sig själv, mjuk i ansiktet, säger Saad Hajo och visar på några teckningar han gjort med pastellkrita.

– Sedan har han blivit mer stel i ansiktet, men börjar förstå vad som hänt. Alla despoter använder samma teknik, de vill inte höra, de blir mer deprimerade. Se här, här är han vass.

Och kanske är teckningen av mannen med vassa linjer men utan öra och utan hjärna, ett sant porträtt av en desperat person som går över lik för att behålla makten. Vårt samtal fladdrar förbi Shakespeares prinsar och kungar och Saad Hajo konstaterar att ”varje despot skapar sitt eget öde”.

Om skrattet och längtan efter frihet får tyranner på fall så har Saad Hajo gjort mer än publicerat sina bilder på internet för alla som vill att se. Tillsammans med Tobias Nurmiranta har han gjort ett datorspel, med dubbeltydiga titeln Despots Fall, där man kan sikta med fredsduva och i bästa fall lyckas störta en diktator. Där är en handfull att välja på, och i verkligheten har en del redan lämnat scenen. Lyckas de så kommer spelet snart att ligga ute på nätet.

Den sista satiren? Det är ett ben av lammet som åts upp i påskas. En led påminde om en näsa, två glittrande blå stenar blev ögon. – Jag undrar om den snälle blåögde ögonläkaren som låter bomba och mörda sitt folk fortfarande ser sig som ett oskyldigt offerlamm.

Text och foto: Ann-Charlotte Sandelin

 

  • LILLA GALLERIET Kronan, Norrköping

  • 14 – 29 april 2012
    Född diktator
    Saad Hajo

 

LÄNKAR
Saad Hajo hemsida
Galleri Kronan hemsida

 

UTSTÄLLNINGEN – BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

SPELET DESPOTS FALL – BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

Tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.