• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Improvisation inledde Kvartersteaterns festival (reportage)

[flickr]http://www.flickr.com/photos/kultursidan/7088230035/[/flickr]

Vad som helst kan hända när man improviserar. Och inte vet man hur det slutar heller.

 

Tre. Två. Ett. Kör!

 

Så har då nedräkningen sparkat igång Kvartersteaterns festival. Tisdagskvällen tjuvstartade festivalen med Improvisationsteater och till helgen blommar den ut och avslutas söndag den 29 april.

– Det är nu det händer, och aldrig mer.

Improvisationsteater är, som ledaren Kajsa Wallin förklarade, en ögonblickets teaterform. Den grupp hon lett har bara tränat några månader men kastade sig snabbt och djärvt mellan olika scener med publikens hjälp. För i improvisationsteatern engageras publiken, ”Var befinner de sig någonstans?”, ”Vad gör de?”, ”Säg vilket verktyg de ska ha i handen.” Och så det här med nedräkning – ”Tre. Två. Ett. Kör!”

Köttbullerace, inbrottstjuvar och alfabetiskt familjegräl är bara förnamnet på en rad snabbt förbiilande improvisationer som genomfördes i slow motion, i bestämda känslolägen eller i ökad hastighet. De fyra skådespelarna på scenen visade prov på – ja, improvisationsförmåga.

En fin start på festivalen med glad publik som gott hade kunnat fylla fler än de två främsta bänkraderna. Men improvisationsgänget kommer tillbaka. Det är så på festivalen att i stort sett alla uppsättningar ges två gånger.

Kvartersteatern är öppen för både barn, unga och vuxna. Festivalen speglar det genom att första delen främst visar föreställningar för och med ungdomar och vuxna medan sista dagen helt ägnas barnföreställningar.

Helt nyskriven är pjäsen Pussel av Hjalmar Mårdh som också regisserat. Det är ett psykologiskt drama om Kalle som nystar upp de svårigheter som gått som en trasslig röd tråd genom skolåren. Han kastar ljus över ett mörkt förflutet och letar efter den sista biten som ska göra hans livspussel helt.

Landa av Frida Hellsing & Sofia Nerman handlar om två personer i två skilda rum. Båda med en spricka. ”Det är bara en tidsfråga innan ni avslöjar min bluff. Allt är bra. Varför tror du mig inte?”

Anna Nygrens Ingen soldat hade premiär redan i höstas och har spelats med jämna mellanrum sedan dess. Den ingår i Kvartersteaterns särskilda satsning för ungdomar.

Barnföreställningarna som ges söndagen den 29 april heter Rymdresan och Paraflax. dessutom blir det Teater Quiz, där publikens kunskaper om klassisk teater ställs på sin spets, men där man kan misstänka att de unga skådespelarna sitter inne med svaren.

Rymdresan eller Hur Fröken Fruktansvärd försvann som den också heter handlar om tre av Fröken F:s elever som reser ut i rymden för att rädda jorden, en kamp mellan ont och gott och rätt och fel. Paraflax handlar om en häxa som funderar på att flytta till ett finare ställe, och tänker att Herr Valentins praktfulla hem passar bra.

Redan nu i helgen ges barnföreställningen Det magiska havet om den onda häxan Hiskeliga Hedda som hotar att stjäla havsdemonens skatt. Gemensamt för alla föreställningarna är attde unga amatörskådespelarna hittat på dem tillsammans med sina ledare.

Femton föreställningar, ändå är årets festival mindre till omfånget än tidigare år. I planerna för framtida festivaler ligger förhoppningen om internationella inslag, tidigast 2014.

Text och foto: Ann-Charlotte Sandelin

 

  • TEATER BRÅDDGATAN 34 Norrköping

  • 17 – 29 april
    Kvartersteaterns festival 2012
  • Tisdag 17 april
    kl 19 Improvisation
  • Fredag 20 april
    kl 17:30 Improvisation
    kl 19 Ingen soldat
  • Lördag 21 april
    kl 12:30 Det magiska havet
    kl 15 Pussel
    kl 16.30 Landa
  • Söndag 22 april
    kl 12:30 Det magiska havet
    kl 14 Pussel
    kl 16 Ingen soldat
  • Söndag 29 april
    kl 13:30 Rymdresan
    kl 14:30 Teater Quiz
    kl 15.30 Paraflax
    kl 16:30 Rymdresan
    kl 17:30 Teater Quiz
    kl 18.30 Paraflax

 

LÄNKAR
Kvartersteatern hemsida
Ingen soldat recension Kultursidan.nu 19/1 2012

 

FLER BILDER FRÅN FÖRESTÄLLNINGEN – KLICKA

[flickr-gallery mode=”photoset” photoset=”72157629840446767″]

Tagged , . Bookmark the permalink.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.