• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Livia Lisans Kroppar intar KSM-labbet (reportage)

[flickr]http://www.flickr.com/photos/kultursidan/7089933667/[/flickr]

Kroppar i samma rum. Men de ser inte varandra i sin begrundan av den egna tillvaron.

 

Nakna kroppar i fler än två dimensioner

 

Hon har inte mer än hunnit börja packa upp inför sin utställning på KSM-labbet i Stadsmuseet. Livia Lisan har länge varit konstnärligt verksam, utbildad konstnär som hon är vid Konstakademin i Bukarest, Rumänien, under 1990-talet, några år senare följt av djupgående studier och projekt i inredningsarkitektur och i ljussättning av det offentliga rummet.

Nu kombinerar hon sitt intresse för det offentliga rummet med sitt ursprungliga måleri i det examensarbete som ingår i hennes Master i konstnärlig gestaltning vid Linköpings universitet. Kroppar i gränslandet kallar hon sin utställning, och med gränsland menar hon i detta fall övergången mellan det privata och det offentliga.

Kroppen i det offentliga rummet brukar vara påklädd. Här har hon placerat nakna kroppar i nästan naturlig storlek. De är skulpturala till uttrycket men gjorda i två dimensioner, alltså platta, men utskurna och placerade på stativ, alltså i rummet. Ett förhållande kan uppstå mellan dem, men här ger de mest intryck av att vara försjunka i sina tankar och i sig själva. När de tappar intresset för varandra reduceras de i viss mån till form och färg. Eller så är det en utgångspunkt.

– Mitt huvudintresse är kroppens yta, utseende, formen, färgen, egenskaper som i möte med andra kroppar skapar känslor och upplevelser som kan omvandlas till gränser, presenterar Livia Lisan sin utställning.

Konstnären ser ett gränsland, ett glapp i mötet mellan kropparna. Särskilt när mötet påverkas av de markörer som kropparna bär – det kan vara hudfärg, etniska kännetecken – som fångar det mänskliga ögat. Särskilt funderar hon över det privata kroppsjaget i förhållande till det offentliga kroppsjaget. En spegelbild som bekräftar eller oroar.

I utställningen ingår även en film.

Text: Ann-Charlotte Sandelin
Foto: Sven Åke Molund

 

  • KSM-LABBET Stadsmuseet, Norrköping

  • 19-29 april 2012
    Kroppar i gränslandet
    Livia Lisan

 

LÄNKAR
Livia Lisan hemsida
Norrköpings stadsmuseum hemsida

 

FLER BILDER FRÅN UTSTÄLLNINGEN – KLICKA

[flickr-gallery mode=”photoset” photoset=”72157629844424663″]

Tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.