• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Poesi ger perspektiv på rörlighet på KSM-labbet (reportage)

TV-citatex
Citat. Med poesin tar människor till orda om sina egna erfarenheter.

 

Migration med egna ord i stället för andras

 

Människor som söker nya vägar har en historia att berätta och en erfarenhet att dela med sig av. Det här vill KSM-studenterna Amy Karlsson och Tomas Widdesgärd gestalta i utställningen Genom väggen – att vara rörlig i en modern värld. De studerar andra året på kandidatprogrammet Kultur, Samhälle och mediegestaltning vid Linköpings universitet och utställningen visas i KSM-labbet på Norrköpings stadsmuseum fram till 6 juni.

Genom väggen är en utställning om att röra sig, att söka nya vägar och bryta ny mark. Genom poesi kommer besökaren att få ta del av personliga berättelser om att flytta, förflytta och förändras. Genom att skapa en plats för dessa personliga historier vill vi avdramatisera ordet migration och ge besökaren nya perspektiv på så väl migration som vad migration kan ha för betydelse för individen och dennes omgivning.

Frågan om migration har kommit att handla mycket om problem och lösningar på detta samtidigt som det ställs allt högre krav på rörlighet i samhället. Genom väggen flyttar därför en del av fokusen till de personliga berättelserna och hur de faktiskt kan påverka samhället i stor grad. Att samtidigt lyfta fram det positiva med att vara rörlig och de effekter som det har på omgivningen ger en öppning att reflektera över var gränsen går mellan frihet och tvång. Den som är fri att göra val kan komma att bli tvungen att göra dessa val.

Utställningen består av några citat på dels ett bildmontage och dels en ”anslagstavla” där besökarna också uppmanas fylla på med egna ord. Det finns också ett längre bildspel på ena väggen med poesicitat och det finns en TV-slinga på några minuter.

Poesin har Amy Karlsson och Tomas Widdesgärd fått av poeter, såväl etablerade som amatörpoeter, personer som på ett eller annat sätt migrerat. Det är alltså ett äkta material, med kopplingar till Norrköping och Östergötland så väl som till ett globalt samhälle.

Det så kallade KSM-labbet på stadsmuseet är värt att besöka för att se studenternas utställningar. De har här möjlighet att visa sina tankar för en publik utanför universitetsvärlden. De är öppna för synpunkter från museets besökare medan vi som besökare får möta de tankar och idéer som studenterna har och som vi kan anta kommer att spegla ett framtida kulturliv.

Text och foto: Sven Åke Molund

 

  • STADSMUSEET Norrköping

  • 25 maj – 6 juni 2012
    Genom väggen – att vara rörlig i en modern värld
    av Amy Karlsson och Tomas Widdesgärd

 

LÄNKAR
KSM Linköpings universitet hemsida
Norrköpings stadsmuseum hemsida 

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

Tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.