• KULTUR-ANNONS

 • NYHETER

Irländare på Konstforum

Stephen Lawlor
Svenska motiv av Stephen Lawlor, Woods Uttersberg.

 

Dunkelgröna skogen – och strålande Malaga

 

Det är inte de gröna kullarnas Irland Stephen Lawlor gestaltar på sina målningar. Det är de svenska skogarna. Han tränger djupt, in i det gröna dunklets mörka hjärta. Solen når inte hela vägen, men där finns ett återsken som låter träddungar och skogsgläntor att träda fram, obefolkade. Tiden är ingenting.

 

Stephen Lawlor Stephen Lawlor Stephen Lawlor

 

Då har utställningspartnern Michael Cullen valt ett betydligt ljusare motiv, med människor på gatan och cirkusdjur i manegen. En månad i Malaga varje år hålls kvar/frambesvärjs i den ena soldränkta etsningen efter den andra. Livet är skenbarligen enkelt. Färgerna är bjärta, skuggorna har flytt.

 

Michael Cullen
En månad på Malaga räcker till en hel utställning för Michael Cullen, här Capering Elephant och Elephant Throw.

 

Konstforum bjuder alltså en kontrasternas utställning mellan norr och söder, South to North, med Stehpen Lawlors skogsgröna oljor och akryler tillsammans med grafik i andra färgskiftningar; Enebo, St. Åsmund och Solmyra måste vara exotiska platser för honom.

 

Michael Cullen
Michael Cullen Michael Cullen

 

Michael Cullen bidrar också med målningar, lika färgstarka som etsningarna men fylligare ändå. Och här hittar man till slut Doyle’s Farm, med några mörkare kulörer på paletten.

 

Irl 3
Irl 2
Etsningskonsten är också värd sin historia.

 

Cullen kompletterar utställningen med utdrag ur den i våras utkomna konsthistoriska studien Etching World / Cullen World. Cullens bidrag är hans karakteristiska nyenkla gubbar, medan konsthistorikern och kritikern Brian McAvera berättar om etsningens historia och bibliografi. Utdrag ur boken har satts upp på väggarna och några av de böcker som refereras ligger i montrar.

Text och foto: Ann-Charlotte Sandelin

 

 • Konstforum

 • 27 november – 12 december 2010
  South to North
  Michael Cullen och Stephen Lawlor
  Etsningens historia
  Brian McAvera
 • 9 december kl 18
  Irländsk afton med musik och poesi

Läs även Folkbladets intervju med konstnärerna.

Tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.