• KULTUR-ANNONS

 • NYHETER

Anne-Sophie Mutter konserterar och donerar (reportage)

En världsstjärna glittrar i motljuset. Anne-Sophie Mutter var i dubbelt fokus inför lördagens konsert med Norrköpings symfoniorkester.

”En helt ny profilering för SON”

 

Det är inte var dag Norrköpings symfoniorkester får spela med gästsolister av Anne-Sophie Mutters absoluta världsklass. Det är inte var dag en sådan världsstjärna donerar hela sitt gage och instiftar en fond till förmån för ny ung musik. Den här dagen är en sådan alldeles speciell dag.

Anne-Sophie Mutter konserterar med Norrköpings symfoniorkester i Louis De Geer lördag eftermiddag. Och donerar hela sitt gage till den fond hon instiftat för Norrköpings symfoniorkester. Inte bara hon, orkesterns nye chefdirigent Michael Francis lägger även han sitt gage. Fondens namn blir The Anne-Sophie Mutter Fund in support of the Norrköping Symphony Orchestra’s young contemporary composers scheme.

– We are deeply honoured and gratefoul, sade symfoniorkesterns både hedrade och tacksamma VD Karin Veres vid fredagens välbesökta presskonferens.

Fondens storlek är en affärshemlighet men Karin Veres räknar med att den räcker under några år och påpekar att det står även andra fritt att skänka till fonden. Att donationen sker under Michael Francis första säsong med SON är ett medvetet val. Då hinner chefdirigenten både vara med om den eller de tävlingar som vänder sig till unga kompositörer och de beställningsverk som också kommer att läggas. Till den första tävlingen, som kan bli av redan om ett halvår, väntar man sig att få in korta bidrag.

– På sex minuter hinner man utveckla ett tema, förklarar Karin Veres. Sedan kan vi lägga beställningar till de bästa på längre verk, på 20-25 minuter. Vi har flera utbildningar i Sverige för unga kompositörer. Tävlingen kommer att stimulera alla att skriva för orkestern och vända sig till en större publik.

– Vi får en unik möjlighet till en helt ny profilering för SON. I vårt uppdrag ingår redan nu att beställa och uppföra ny musik, men det är av de som redan är etablerade. Nu kan vi även lägga oss på den oetablerade nivån.

Nyckeln till den generösa gåvan som går utanför alla strama budgetramar heter Michael Francis. Michael Francis tillträde som chefdirigent föregicks av ett år då Karin Veres och han diskuterade repertoar och solister.

– Would it be possible, undrade Karin Veres och frågade om Michael Francis skulle kunna locka Anne-Sophie Mutter till Norrköpings symfoniorkester.
Svaret blev alltså ”ja” och det med råge.

– Jag ser verkligen fram emot det här, sade Michael Francis glatt under presskonferensen. Chefdirigenten understryker att han vill att den samtida musiken ska ingå i konserterna, inte bara spelas pliktskyldigt och sedan läggas undan.

Anne-Sophie Mutter, som samarbetat med Michael Francis vid flera tillfällen under hans snabbt stigande karriär, vet att han delar hennes intresse för samtida, alltså nyskriven, musik.

– Här kommer det att falla i god jord, in fruitful soil, svarade Anne-Sophie Mutter på frågan om varför en fond just här – i Norrköping. Här finns redan en rik tradition.

Faktiskt är det så att Anne-Sophie Mutter redan har varit i Norrköping och spelat med den nye unge chefdirigenten. Men då hette han Frans Welzer-Möst och året var 1988, två år senare kom den redan etablerade violinisten tillbaka till den trevliga och skickliga orkestern.

Lördagens konsert innehåller musik av svenske tonsättaren Dag Wirén (1905–1986), Edvard Elgar (1857–1934) och Johannes Brahms (1833-1897). Det är Brahms Violinkonsert i D-Dur Anne-Sophie Mutter ska spela, knappast samtida musik.

– Redan Brahms samarbetade med en virtuos violinsolist som hjälpte honom att förstå instrumentet och dess förmåga, förklarar hon. Solisten hjälper kompositören, dirigenten och orkestern.
– Och Brahms Violinkonsert är något av det vackraste som någonsin skrivits.

Text: Ann-Charlotte Sandelin
Foto: Melinda Reyes Hiltunen

 

 • LOUIS DE GEER Norrköping

 • Lördag 15 september 2012 kl 15
  Stig Jacobsson introducerar kl 14.30
  Dag Wirén Serenad för stråkorkester
  Edvard Elgar Enigmavariationer ”Variations On an Original Theme”
  Johannes BrahmsViolinkonsert D-Dur

  • MEDVERKANDE
   Norrköpings symfoniorkester
   Dirigent: Michael Francis
   Solist: Anne-Sophie Mutter, violin

 

LÄNKAR
Norrköpings symfoniorkester hemsida
Anne-Sophie Mutter hemsida
Het höst med symfoniorkestern reportage Kultursidan.nu 5/9 2012

FLER BILDER FRÅN PRESSKONFERENSEN – KLICKA

[flickr-gallery mode=”photoset” photoset=”72157631535528348″]

 

Tagged . Bookmark the permalink.

One Response to Anne-Sophie Mutter konserterar och donerar (reportage)

 1. Pingback: Lisa Streichs gitarrkonsert för SON – KULTURSIDAN.nu