• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Vad ska vi göra? i ett klassrum i Ektorp (reportage)

[flickr]http://www.flickr.com/photos/kultursidan/8077512088/[/flickr]

Klassens manifest. Martin Waerme stormar mot krig och orättvisor och talar för allt man kan önska sig, från fred på jorden till en träff med en idol.

Leken öppnar för drömmar om en ny värld

 

– Vi ska göra ett spel. Det handlar inte om att vinna eller förlora. Och det är frivilligt att vara med. Ungs scen östs skådespelare sätter de yttre ramarna innan eleverna i klass 5B på Ektorpsringen i Norrköping slussas in genom dörren.

Det är deras eget välkända klassrum men någonting har hänt. Gardinerna är fördragna, stolar och bord borta, ett tält eller två skymtar i dunklet. Spelet kan börja, ett spel mellan styrning och slump.

Till reglerna hör tärningar, en grön flaska och lappar i en låda. Eleverna är slumpfaktorer som snurrar på flaskan som pekar på den som drar en aktivitetslapp ur lådan.

Ung scen östs skådespelare testar här en teaterform som inte är som alla andra. Trots att det verkar så enkelt ligger många tankar och faktiskt en hel del forskning bakom. Hur skapa en form som i ett här och ett nu ge barn egenmakt och delaktighet? Det blev ett spel: Vad ska vi göra? – en lekperformance.

– Vi får verkligen träna vår improvisationsförmåga, säger Linda Kunze efter föreställningens slut.

Hon har talat skånska, talat gammaldags fint och ibland burit mask för ansiktet. Overallen med den stora huvan går i vänligt vitt och grönt, det matchar tälten.

– Jättekul, säger klassläraren Anita Kjell om spelet som blivit det tredje steget i en Skapande skola-aktivitet. Eleverna har fått besök av skådespelarna tidigare och de har själva ”kikat in bakom kulisserna” hos Ung scen öst i Linköping.

Eleverna är som elever är mest – olika i sina förhållningssätt till det som händer. Femteklassarna spelar snällt med i det märkliga spel de vuxna hittat på. I början är några få aktiva och tar initiativ medan andra tittar ner mot golvet. Allteftersom leken fortgår glimmar ögonen allt starkare.

Allt ska inte avslöjas, men slumpen styr en aktivitet till slutet av timmen. Alla får skriva ner önskningar och orättvisor på lappar. Det är ett starkt ögonblick när skådespelarna högt läser klassens eget manifest mot krig och svält och lyfter drömmar om miljonvinster, himmelriket och allt man kan önska sig ska hända i sällskap med Justin Bieber.

Text och foto: Ann-Charlotte Sandelin

 

  • UNG SCEN ÖST Östergötland

  • 5 oktober – 12 december 2012
    Vad ska vi göra? – en lekperformance
    Av Malin Axelsson, Moa Backman, Anna Dolata, Tova Gerge, Frida Jansdotter, Linda Kunze, Anna Lundberg och Martin Waerme
    Regi: Malin Axelsson
    Scenografi och kostym: Anna Dolata

    • MEDVERKANDE
      Linda Kunze
      Martin Waerme
      Frida Jansdotter

 

LÄNKAR
Ung scen öst hemsida

 

FLER BILDER FRÅN FÖRESTÄLLNINGEN/SPELET – KLICKA

[flickr-gallery mode=”photoset” photoset=”72157631746366263″]

Tagged , . Bookmark the permalink.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.