• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

NT:s Broocmanpris hyllar teatergärningar (reportage)

Två av tre. Pontus Helander och Carina Perenkranz får Broocmanpriset (bilden är tagen vid ett annat festligt tillfälle). Den tredje är Agneta Skarp.

 

Berikat och glatt Norrköpingsborna

 

Teatern tog hem Broocmanpriset i Norrköping i år. Östgötateaterns mångkunniga scenograf Agneta Skarp samt Skandiateaterns mångsysslare Carina Perenkranz och Pontus Helander är årets mottagare av Norrköpings Tidningars Broocmanpris. Juryns motivering lyfter fram ”ett mångårigt engagemang för Norrköpings teaterkonst såväl bakom som på scenen, vilket berikat teaterstaden Norrköping och som glatt och berört Norrköpingsborna”.

Längsta engagemanget står scenografen Agneta Skarp för. Hon kom som ung elev till Östgötateatern tidigt 1960-tal, började som dekormålare och var med om första uppsättningen av Chicago. Många teater- och musikaluppsättningar senare pensionerade hon sig efter fullgjord Vintervarieté december 2011.

Det är scenografen som överför regissörens tolkning av verket till ett visuellt uttryck, både gällande rummet och skådespelarnas rollfigurer. Scenen kan vara intim, som i hemtrevligt jugendgröna Arsenik och gamla spetsar 2008, eller stor som stad i poetiska thrillern Min modiga mor 2004 (”En nedhängd tapetvåd med familjeporträtt blir hemmet. Ett stålrörsskelett på vridscenen är en spårvagn.”)

Vackraste minnet har jag från Besökaren 2004 – ”Den kristallklara nattens stjärnrymd pinglar över Wiens berömda pariserhjul och över rummet som varken har väggar eller tak.”

Om Carina Perenkranz och Pontus Helander lägger samman sina år i teaterns tjänst kan de nog mäta sig med Agneta Skarp. Båda inledde sina teaterkarriärer tidigt. Pontus Helander drog åt operetthållet och Stockholm medan Carina Perenkranz lärdes upp hos Tjadden – men skaffade sig en präktig utbildning till lärare.
Så småningom slog de sig ändå ihop och bildade Chopp event som satte upp operetter – dåvarande Arbis opettsällskap hade gett upp många år tidigare – och barnteater. En från början anspråkslös sommarunderhållning på Kråkholmen tog allt fastare former.
Efter några ambulerande år slog Chopp event till och slog upp portarna till Skandiateatern mitt i centrala Norrköping. Resten är, som man säger, historia. De senaste fem årens utveckling har gått mot allt fler egna uppsättningar inom allt fler scengenrer som lockat en allt bredare publik.
Nu tycks Skandiateatern åter gå mot stängning – den här gången på grund av lyhördhet – medan Chopp Event återgår till ett mer ambulerande och mindre administrerande teaterliv.
Prissumman som de tre mottagarna delar på är 40.000 kronor. 80 personer var nominerade.
Text: Ann-Charlotte Sandelin
Foto: Sven Åke Molund och Anders Kratz

BROOCMANPRISET Norrköpings Tidningar

13 oktober 2012
Agneta Skarp
Carina Perenkranz
Pontus Helander

LÄNKAR
Chopp event hemsida
Norrköpings Tidningar hemsida
Östgötateatern hemsida

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

Tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.