• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Regionala spetskulturen bör gå samman (reportage)

Politikerna har pratat ihop sig. Nu får de konstnärliga institutionerna vara med i samtalet om hur de ska samarbeta i framtiden, helst i ett gemensamt scenkonstbolag.

 

Hoppas på fler världsartister till hela länet

 

Ett gemensamt regionalt scenkonstbolag. Norrköping, Linköping och landstinget är de stora aktörerna på länets kulturscen. Nu vill de lägga ihop de påsar de satsar på de konstnärliga spjutspetsarna, alltså de egna konstnärliga institutionerna Östgötateatern, Norrköpings symfoniorkester och Östgötamusiken. Påsen blir inte större, men inte heller mindre och resultatet ska nå många fler i länet.

– Om det kommer en världsdirigent till SON så kan den konserten spelas på fler ställen än i Norrköping, säger Fredrik Bergqvist, moderat oppositionsråd i Norrköping, som varit delaktig i kulturutredningens inledande fas.

Han uttalade inte direkt namnet Franz Welser-Möst som nyligen gästdirigerade i Norrköping men inte stannade för en andra eller till och med tredje konsert på annan ort i länet. Tanken är ändå tydlig: Samarbete är inte bara för att spara – det kan ge positiva effekter, ringar på vattnet som når ut till fler invånare i länet.

På onsdagen bjöds in till en presskonferens som inte berättade att ett nytt scenkonstbolag bildats. Dit har man inte hunnit än men politikerna Lars Stjernkvist från Norrköping, Paul Lindvall från Linköping och Marie Morell från landstinget var mycket tydliga med att det är det önskade målet för en process som startade för redan två år sedan. Statens kulturråd och regeringen introducerade då koffertbegreppet, att kulturbidragen läggs i en gemensam kassa, ute i regionerna.

– I viss mån tvingade det oss att skriva en kulturplan, medgav landstingsrådet Marie Morell.

– Målet är att skapa en mer flexibel och effektiv organisation som värnar det konstnärliga och bidrar till att kulturen kan nå fler, framhöll kommunstyrelsens ordförande i Linköping Paul Lindvall.

Lars Stjernkvist, kommunstyrelsens ordförande i Norrköping, var direkt entusiastisk:
– Vi är mycket rädda om de tre spjutspetsar inom den regionala kulturen som institutionerna är. Förhoppningen är att vi genom detta ska hitta sätt att arbeta som är ännu bättre.

Spjutspetsarna på plats var luttrade men försiktigt positiva. Samarbetar gör de redan påpekade SON:s vd och konstnärliga ledare Karin Veres, Östgötateaterns vice vd Marie Wahlqvist och Östgötamusikens länsmusikchef Tomas Herrgårdh.

– Vi gläds över den samstämmighet som ägarna nu visar för att långsiktigt säkra förutsättningarna för att scenkonsten ska kunna nå fler i regionen. Vi ställer oss positiva till att delta i det fortsatta arbetet, sade Karin Veres.

Karin Veres hoppas att resurser kan frambringas för bättre marknadsföring, att vinna genom att expandera till en större publik är roligare än att snålspara. Veckans uppmärksammade konsertsamarbete med mellanstadieeleverna på Diamantens skola i Navestad gör hon gärna om i Linköping med en skola där.

– Tillsammans har de 500 anställda, många deltidare, varav 150 fast anställda, varav 30 administrativa tjänster. Det borde absolut gå att hitta synergier som gör att man kan använda personalen mer effektivt, säger Fredrik Bergqvist glatt. Han kommer att arbeta vidare med utredningen, som letts av majoritetsföreträdare för de tre ägarna landstinget, Norrköpings kommun och Linköpings kommun. Men nu ska även institutionerna sitta vid samtalsbordet. Här ska lösas knutar.

En sak är säker. Mer pengar trillar inte ner i den regionala kulturbidragsportföljen om inte publik, sponsorer och de mindre kommunerna lättar på plånboken.

Text: Ann-Charlotte Sandelin
Foto: Hjalmar Sandelin Mårdh

 

FLER BILDER FRÅN PRESSKONFERENSEN – KLICKA

[flickr-gallery mode=”photoset” photoset=”72157631793159468″]

 

Tagged , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.