• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Äntligen får vi se hela filmen från 1906 (reportage)

En indian i Norrköping. Konst- och industriutställningen var årets stora händelse i Norrköping.

Rörliga bilder från förr

 

Magnus Höjer gräver i Norrköpings filmhistoria och presenterar den på Cnema. Nu visar han den kanske äldsta filmen från Norrköping, rörliga klipp från Konst- och industriutställningen 1906. Man ser människor som promenerar i utställningsområdet med dess ibland lite märkliga paviljonger. Tre kungliga prinsar gör entré, de är på plats för att inviga utställningen.

– Filmen visades även på utställningen i en Biofon. Då kunde besökarna se sig själva eller någon de kände på rörlig bild för första gången, det måste ha varit en häftig känsla!, menar Magnus Höjer.

Norrköping på film är ett gemensamt projekt för Norrköpings stadsmuseum och stadsarkiv. Över 100 timmar film har letats fram ur arkiv och samlats in under flera års tid. Filmerna har restaurerats och på Stadsmuseets Filmhylla har en hel del filmhistoria visats, för närvarande med fokus på textilstaden.

Nu visar Magnus Höjer visar filmen från 1906 års Konst- och industriutställning på Cnema. Filmen har inte visats på Stadsmuseet tidigare, däremot ser man några klipp från den i dvd:n Norrköping presenterar sig som Norrköpings stadsarkiv och Stadsmuseum producerade med Magnus Höjers hjälp 2010.

Två Norrköping på film-visningar är inplanerade under hösten. Nu på lördag visas, utöver filmen från 1906, filmklipp av Gustaf Östman, Lennart Jansson och Ivar Sandström. Filmklippen visar på svunna miljöer runt om i Norrköping. Äldst är Gustaf Östman som kom till Norrköping som ung ingenjör år 1918 och tog sig för att använda filmkameran under sina många år i stadens tjänst.

– Det är roligt att se de gamla miljöerna, säger Magnus Höjer. Det är lätt att glömma hur det såg ut innan något revs eller byggdes om. De här filmerna blir nog en aha-upplevelse för många Norrköpingsbor.

Text: Ann-Charlotte Sandelin
Filmbilder: ur Konst- och industriutställningen 1906

 

  • CNEMA Norrköping

  • 20 oktober och 17 november 2012
    Norrköping på film
    Presentation: Magnus Höjer

 

LÄNKAR
Cnema hemsida

 

FLER BILDER FRÅN FILMEN – KLICKA
[flickr-gallery mode=”photoset” photoset=”72157631800114249″]

 

Tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.