• KULTUR-ANNONS

 • NYHETER

Undergången är nära på Teater Bråddgatan 34 (reportage)

I skogens dunkelljus. Vad bryr sig naturens krafter om en ensam människa lever eller dör?

 

Världen är redan full av oåterkalleliga beslut

 

– Världen är redan full av oåterkalleliga beslut. Rakel är 15 år och djupt förvivlad. Stadens sista fältbiolog känner sig maktlös inför planerna på att kärnbränsle ska slutförvaras under hennes skog.

– Här blir det livsfarligt att begravas, säger Rakel och bereder sig att dö. Bästisen Jessica har övergett henne, pappa förstår henne inte och varför ska hon gå på skolexamen när jorden ändå ska gå under.

När Ung scen öst kontaktar framtiden tar upp två av vår tids avgörande problem görs det med sedvanligt halsbrytande grepp. Man tvinnar in sitt namn i en interaktiv science fiction-dokumentär och vill med den medvetna formen få frågorna att stanna i medvetandet och påverka publiken även efter föreställningens slut.

Alltså sorteras publiken in efter eget val – välj en av tre bilder – vid ankomsten till det mullrande bergrummet. I interaktiviteterna ingår även att trumma på grytlock eller vara framtidsmänniska. Starkast är att trängas i evakueringsköerna om 200 år när växthuseffekten gjort delar av världen obeboelig.

Skådespelarna, alla utom Ellen Norlund som gestaltar Rakel, kastar sig snabbt mellan rollerna. De är experter, familj, kompisar och djur. Experterna förklarar kärnkraftsproblematiken, kanske lite väl snabbt för den som inte redan är insatt. Men när man med ett måttband mäter upp vår tideräknings decimeterlängd och ställer det mot kärnbränslets avklingande, vilket mäts i flera meter, bör budskapet ändå gå fram.

Familjen är pappa, som menar så väl men inte förstår Rakels drivkrafter fullt ut. Medan forna bästisen Jessica hellre shoppar med Petra som aldrig var bra på att leka men nu äger. Mycket är allvar och fyllt med spänning, ibland är det till och med lite roligt.

Scenografin är nutid, framtid och urtid på en och samma gång. Det svarta rummet med taggiga tak, väggar och golv ger intryck av en uthuggen grotta i berget. Ljussättningen som är skarp och omväxlande kan också skapa en vänlig glänta i skogen. Eller förflytta djuren till Melodifestivalens scen. Isbjörnen, växthuseffektens ikoniserade offer, visar sig vara en storslagen artist. Men den förtvivlade Rakel kan han inte hjälpa. Det beslutet kan bara hon själv ta.

Ung scen öst kontaktar framtiden ställer frågor, väcker känslor, skriver inte färdiga svar. Förhoppningsvis tar publiken frågorna med tillbaka till skolan och fördjupar diskussionen där. Vad gör det om hundra år? Mycket!

Text: Ann-Charlotte Sandelin
Foto: Marcus Gårder

 

 • TEATER BRÅDDGATAN 34 Norrköping
 • 14 november – 12 december 2012
  Ung scen öst kontaktar framtiden
  Idé och regi: Ragna Weisteen
  Manus: Camilla Blomqvist
  Scenografi & kostym: Anna Dolata
  Ljuddesign: Elize Arvefjord
  Ljussättare: Monica Syversen
  Produktion: Ung scen öst

  • MEDVERKANDE
   Ellen Norlund
   Gustaf Appelberg/Tobias Almborg
   Mikael Dahl
   Maria Granhagen
 • Föreställningarna är öppna både för skolor och allmän publik

 

LÄNKAR
Ung scen öst hemsida

FLER BILDER FRÅN FÖRESTÄLLNINGEN – KLICKA

[flickr-gallery mode=”photoset” photoset=”72157632042053300″]

 

Tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.