• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Välbesökt premiär för Den blå mannen (reportage)

[flickr]http://www.flickr.com/photos/kultursidan/8204774965/[/flickr]

Många var där. På tisdagskvällen hade Crazy Pictures premiär på novellfilmen Den blå mannen på Cnema.

 

Mörk humor om förlåtelse och försoning

 

Förhandsvisningen på Crazy Pictures novellfilm Den blå mannen lockade en stor publik till Cnema igår på tisdagskvällen. I dag onsdag har filmen premiär på Youtube. Och en milstolpe är den – filmen som visar att de sex unga filmskaparna är på väg mot långfilmens förlovade land.

I foajén möter mig tonerna av rockabilly och jazz. Människor i olika åldrar pratar i små grupper. Fast flest är de unga.

Snart blir massan tät och ljudlig. Två av besökarna har följt Crazy Pictures filmer länge och nyligen sett de femton klipp som lagts ut på Youtube. Där skildras inspelningsarbetet kring Den blå mannen. Marcus Blom studerar i Linköping och Daniel Nordquist har åkt ända från Jönköping för att se filmen.

– Vi gillar Crazy Pictures för de har snygga klipp i sina filmer, de är snyggt redigerade och har bra poänger med dråpliga scener, säger båda med en mun.

Visningen börjar med reklam som sig bör. Crazy Pictures budskap går fram; Den blå mannen finns nu både på dvd och blue-ray.

I själva filmen får vi bekanta oss med den blå mannen ur ett fågelperspektiv. Djupt under trädens kronor ligger han ensam, annorlunda, avsvimmad och utan minne. När han vaknar börjar hans resa mot mänskligheten och försök till kontakt, vilka snabbt avslås. Visst har han fått mina sympatier. Men… snart förstår jag att killen faktiskt inte är så snäll och i samband med att han får tillbaka sitt minne får även jag veta vad som hänt innan vår första bekantskap.

Killen är definitivt inte snäll. Trots detta finns det hopp. Genom kontakt med en liten flicka och sin egen vandring tillbaka till den stad han kom från förändras återigen bilden av den blå mannen.

Frågeställningar kring förlåtelse och försoning bryter fram. Även politiken har en framträdande och suggestiv roll i denna sagolika tillvaro. Inte mycket är logiskt. Just detta ser jag som en av filmens styrkor.

Nu när Marcus Blom och Daniel Nordquist sett Den blå mannen tycker de om den.
– Men den var mörkare än de andra som vi sett. Humorn var mörkare men den var lika välgjord. Det krävs nog en andra titt för att allt ska sjunka in, menar killarna.

Även Claes Martin Hoffsten tycker om filmen, som är det första han ser av Crazy Pictures:
– Den är annorlunda och det annorlunda behövs. Jag tyckte också om att mycket framställdes icke-verbalt genom miljöer och händelser. Det surrealistiska gjorde att man drogs in i filmen. Kan de vara inspirerade av David Lynch?

Gustaf Spetz, är en av killarna i filmkollektivet Crazy Pictures. Han berättar att det här relativt långa formatet är nytt och stort för dem.
– Vi tänkte att det får bära eller brista.

Alla killarna i Crazy Pictures lever på det de gör, i och med att de även gör reklam och TV-produktioner. Nu till julen startar en serie på SVT 1 om konst som de har gjort.

När jag sent omsider går därifrån ringer Crazy Pictures avslutningsord i mina öron:
– Nästa gång vi ses är det på premiären av vår första långfilm!

Text: Carina Johansson
Foto: Johannes Johansson
Bilder ur Den blå mannen: Crazy Pictures

 

  • CNEMA Norrköping

  • 20 november 2012
    Den blå mannen
    Film av Crazy Pictures

LÄNKAR
Crazy Pictures hemsida
Den blå mannen hemsida

FLER BILDER FRÅN PREMIÄREN – KLICKA
[flickr-gallery mode=”photoset” photoset=”72157632062091585″]
BILDER FRÅN DEN BLÅ MANNEN – KLICKA

[flickr-gallery mode=”photoset” photoset=”72157632062091577″]

Tagged . Bookmark the permalink.

One Response to Välbesökt premiär för Den blå mannen (reportage)

  1. Pingback: Den blå mannen slår rekord på YouTube (reportage) | KULTURSIDAN.nu