• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Kulturkammaren går vidare mot framtiden (reportage)

[flickr]http://www.flickr.com/photos/kultursidan/8260995496/[/flickr]

Pelle och hans föregångare. Pelle Filipsson är en uppskattad verksamhetsledare som fått in fler föreningar i Kulturkammaren än någonsin tidigare.

 

Ett öppet och levande föreningshus

 

Kulturkammaren har inte mer än hunnit hårdlansera sina publika ingångar Teater Bråddgatan 34 respektive Dynamo förrän den i eget namn firade de gångna 20 åren med en stor minnenas och musikalisk fest på fredagskvällen.

Alla var där! Nej inte alla, bara toppen av det kreativa isberg som genom åren ruckat på Norrköping med förnyande teater- och musikkultur. Som under de senaste åren har fyllts på med mer: dans, körsång, storbandsjazz, konstutställningar.

– Vi vill utvecklas, ju fler föreningar som kommer in hit ju fler möjligheter till samarbete blir det, säger John Johansson. Han är verksamhetsledare för Kvartersteatern, som är Norrköpings största amatörteaterförening och som funnits i huset från allra första början.

John Johansson och kollegan Frida Nyström bekantar sig med den som kom in i den nyligen nedlagda auktionskammaren allra först, kvällens huvudgäst Staffan Gerdmar. Och upptäcker att han inte bara var regissör och skådespelare i två professionella teatergrupper utan att han också var ledare i Kvartersteatern. Det och Marieborgs folkhögskola är teaterfolkets mest framträdande drag denna kväll.

Medan musikernas linje är två: Blacka musik och Studiefrämjandet. Båda förenas i Patrik Hyberts person. När han kom in på Kulturkammaren, efter den första ganska stillsamma tiden där varje band skötte sitt, fick han mer snurr på verksamheten när han lät utrusta replokaler med instrument och elektronik och kunde hyra ut till banden enligt schema.

Patrik Hyberts är också en typisk kreativ person, som Kulturkammaren sett många goda exempel på, när han lät musikledarjobbet på Studiefrämjandet flyta ihop med fritidens ideella arbete.

Många som varit verksamma på Kulturkammaren genom åren återvände för den stora festen. Bland gästerna ses kultursekreteraren Kathleen Ginyard som är en av många teaterproducenter. Här är Ingbritt Swanö Wiklander, som blev teaterpedagog på De Geergymnasiet, och Anita Ekermann som nyligen börjat pendla till pedagogjobb i Gävle.

Hemtama är de skådespelare som flyttade in med sina fria teatergrupper för tjugo år sedan och fortfarande är kvar om än i mer eller mindre nya konstellationer. Kvällens värdinna Eva Carlsson i teater Pelikanen hör dit, Åsa Forsberg och Martin Öster i teater Fenix, Kenneth Höglind i musikteater Gulasch.

– Nostalgi! Jag gick i huset och mindes hur det var då, sade Staffan Gerdmar som till och med lyckades spela en föreställning i huset året innan det byggdes om och invigdes. Fyra år senare drog han till Lund.

Visst finns en hel del att känna igen, men mycket är nytt. I detta är Pelle Filipsson, dagens verksamhetsledare för Kulturkammaren, en viktig spindel i nätet. Själv kommer han från Grammofon, en aktiv musikstudio och kulturlokal som fanns i Knäppingsborg.

Ombyggnaden som öppnat gränserna mellan teaterdelen och musikdelen är mer betydelsefull för innehållet än en sedvanlig uppfräschning. Kulturkammaren har öppnat sig mot grannverksamheterna i kvarteret Hallarna, fått in fler föreningar, fler slags verksamheter för en ny framtid. Med festivalerna som lök på laxen: teater, musik och serieteckningar.

Text och foto: Ann-Charlotte Sandelin

 

LÄNKAR
Kulturkammaren hemsida

FLER BILDER FRÅN 20-ÅRSJUBILEET – KLICKA

[flickr-gallery mode=”photoset” photoset=”72157632210100511″]

 

Tagged , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.