• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Angelworks sätter upp Dickens En julsaga (reportage)

Carl Adam Tillberg, regissör
Ebenezer Scrooge är en grinig gubbe. Carl Adam Tillberg har inte bara dramatiserat Charles Dickens klassiska julberättelse. Han spelar också huvudrollen i En julsaga.

 

Den fina och ångestfyllda julen

 

Ebenezer Scrooge är en ensam man och snart är det jul, men den här julen får han besök. Charles Dickens sedelärande berättelse om hur en åldrad snåljåp förmås att komma på bättre tankar blir nu familjeteater i Angelworks regi.

– Idén har levt hos mig i cirka två år. Det är en populär saga och den utspelar sig under en av årets finaste, men också mest ångestfyllda högtider, berättar Carl Adam Tillberg som inte bara spelar Scrooge utan även är den som dramatiserat berättelsen.

På fredag är det premiär för En julsaga med både professionella skådespelare och amatörer på scenen. Några av de medverkande, med Pelle Andersson i spetsen, var med i musikalen Joseph and the amazing technicolor dreamcoat på Skandiateatern förra året. Medan Niklas Eriksson, med en bakgrund på Marieborgs teaterutbildning, gjorde en stark insats i Angelworks dramapjäs Utanför mitt fönster i höstas.

Regisserar gör Sofia Stålhammar som främst varit verksam som skådespelerska. Hennes tidigare regierfarenhet omfattar endast en pjäs med bara två skådespelare. Den här gången är rollistan bra mycket längre.

– Jag tycker det är väldigt roligt, säger Sofia Stålhammar om att leda arbetet med En julsaga. Det här är en mycket större uppsättning och dessutom en välkänd berättelse redan innan. Så det är absolut en utmaning för mig, och jag kan bara hoppas att jag klarat den fint.

– Det känns så iallafall, som om det gått bra, fortsätter hon, även om man som alltid gärna haft en eller två veckor till på sig att repa.

Angelworks utlovar en föreställning som följer nära Dickens original. De ursprungliga tankarna på en musikalversion – man samarbetar nämligen med Patric Svensson som tidigare ägnat sig åt både operett och musikal – har lagts åt sidan, för den här gången.

Nästa år återkommer En julsaga om allt går som arrangörerna vill. Om julen är en tradition så varför kan inte En julsaga också bli det.

– Då är tanken att göra en lite mer bearbetad och kanske modernare version. Alla städer har eller har haft sin egen Ebenezer Scrooge, också Norrköping, menar Carl Adam Tillberg.

I år är det Carl Adam Tillberg själv som ger girigheten ett ansikte. Det bjuder han på!

Text och arkivfoto: Ann-Charlotte Sandelin

 

  • TEATER BRÅDDGATAN 34 Norrköping

  • Premiär 21 december 2012 kl 19
    Spelas även 22, 30 december kl 16 & 19
    Samt 7, 9, 13 januari 2013 kl 16 & 19
    En julsaga
    Dramatiserad av Carl Adam Tillberg efter Charles Dickens berättelse
    Regi: Sofia Stålhammar
    Produktion: Angelworks och Patric Svensson

    • MEDVERKANDE
      Carl Adam Tillberg
      Pelle Andersson
      Anna Hagsell
      Niklas Eriksson
      Alexander Wahlström
      Anna Carlsson
      med flera

LÄNKAR
Angelworks hemsida

Tagged , . Bookmark the permalink.

One Response to Angelworks sätter upp Dickens En julsaga (reportage)

  1. Pingback: En julsaga som gör bokslut med snålheten (reportage) | KULTURSIDAN.nu