• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

FMG-treor gör musikteatern Laura på Lilla teatern (reportage)

Doktorn inspekterar eleverna

Inspektion på ”Leende solen”. Doktorn (spelas av Jhimmie Bjurdén) på barnhemmet söker en syndabock.

 

”Nu gör vi allt – inte bara repliker och roll”

 

– Eftersom du inte kan låta som en högtalare, så låt mekanisk. ”Alla elever ska befinna sig på skolgården om 15 minuter!” Film- och musikgymnasiets treor har arbetat med Laura sedan tidigt i höstas, på egen hand. Lärarna Nettan Lekström (teater) och Malin Gustafsson (musik) har efter att ha lagt upp riktlinjerna hållit sig borta från det kreativa arbetet så mycket som möjligt. Men nu är de tillbaka.

Det närmar sig premiär och Nettan Lekström finputsar på scenerierna som elevregissören dragit upp. Medan Malin Gustafsson vid pianot stöttar sången. Laura är en musikteater som eleverna skapat själva.

– Vi låg i en ring på golvet med huvudena inåt och fick säga ett ord var som Nettan skrev upp på tavlan, berättar Linnéa Wickström när dagens repetitioner är över. Alla ville göra ett mycket mörkare, seriösare drama med ett budskap.

Resultatet blev Laura som är berättelsen om en grupp flickor som bor på barnhemmet ”Leende solen”, ditskickade av sina familjer eller av samhället. Flickorna anses vara bråkiga eller missledda och behöver uppfostras. Men när eleverna blir konstiga efter besöken hos barnhemmets läkare reagerar Laura och Disa och gör revolt.

Det är just de här scenerna som repeteras idag. Nettan Lekström följer de unga skådespelarna uppmärksamt. Doktorn har ställt upp eleverna för inspektion, ska han gå framför dem eller bakom? De provar båda sätten.

– Du vill få dem i psykisk obalans, tortera dem. Det är inte hur du gör promenaden utan varför du gör den, då kommer det andra, säger hon till Jhimmie Bjurdén som spelar ”Leende solens” läkare.

Två av eleverna på scen- och musikallinjen tog på sig ansvaret för att skriva manus. Först skrev de ett synopsis och presenterade för klassen. Alla fick bestämma vad rollfigurerna skulle heta. Och var och en fick bestämma en låt och även skriva en egen text till den.

Medan manuset tog form fördelades övriga arbetsuppgifter på de andra i klassen: regi, kostym, rekvisita, smink och marknadsföring.

– Man får en inblick i hur man jobbar inom det man utbilda sig till. Det är ett samarbete och man ska kunna kommunicera med alla, säger Sara Linderoth som uppskattar upplägget.

Hon jämför med musikalen iLife de gjorde förra våren, när de gick i tvåan. Då hade de enbart sina roller att ta ansvar för, allt arbete bakom kulisserna sköttes av lärare och de dåvarande treorna.

Sara Linderoth spelar titelrollen i Laura, flickan som kommer ny till ”Leende solen” och upptäcker att allt inte står rätt till. Linnéa Wickström spelar Lauras bästa vän Disa, också det en omfattande roll. När Laura är den som analyserar är Disa den som säger saker, beskriver de sina roller. Tillsammans blir de för farliga för barnhemmets ledning.

Både Sara Linderoth och Linnéa Wickström har upptäckt hur tufft det är att både arbeta med sina rollfigurer och ansvara för andra uppgifter. Sara valde marknadsföring och Linnéa regi, men båda tvingades ta ett steg tillbaka för att orka med. Också det en erfarenhet.

Laura har världspremiär och spelas klart fredag 18 januari på Lilla teatern som under de senaste åren blivit Norrköpings inofficiella skolscen. Först på torsdag får de komma in på scenen, sjunga i strålkastarljuset. Det blir något helt annat än lysrören i den vitmålade skolsalen.

På fredag är det dags för uppspel, tre 60-minutersföreställningarna som spelas efter varandra, med en timmes paus mellan varje. En laddad dag.

Text och foto: Ann-Charlotte Sandelin

 

  • LILLA TEATERN Norrköping

  • Fredag 18 januari 2013 kl 15.30, kl 18 och kl 20
    Laura – en musikteater
    Idé: ensemblen
    Manus: Elin Pergelius och Linn Erinder
    Regi: Sandra Lindblom (tidigt även Linnéa Wickström)
    Regicoach: Nettan Lekström
    Produktion: Film & musikgymnasiet
  • MEDVERKANDE
    Flickorna
    Sara Linderoth – Laura
    Linnéa Wickström – Disa
    Linn Erinder – Astrid
    Elin Pergelius – Dorothea
    Ellen Schönbeck – Hedvig
    Clara Karlin – Elsa
    Linnéa Bjelksjö – Tyra
    Sandra Lindblom – Julia

    Personal Leende Solen
    Nicole Nilsson – Fröken Lisa Ökenvall
    Linda Modigh – Rektorn
    Jhimmie Bjurdén – Doktor Steinberg

 

LÄNKAR
Film & musikgymnasiet hemsida

FLER BILDER FRÅN REPETITIONEN – KLICKA

[flickr-gallery mode=”photoset” photoset=”72157632525298261″]

Tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.