• KULTUR-ANNONS

 • NYHETER

Dödare här än där

Björn Grip

Samtidshistoriker. Björn Grip har efter
många år som lärare och landstingspolitiker
gått vidare till forskning.

 

Landstingsrådet blev forskare

 

Rent statistiskt är risken inte stor att forskaren Björn Grip ska dö i förtid. Han om någon bör veta eftersom hans licentiatshandling jämför dödligheten i åldrarna 50-74 år, det vill säga de som har dött i förtid. Extra laddat blir det när det är Linköping och Norrköping som jämförs.

Björn Grip är vänsterpartisten som startade Bona folkhögskola, där han blev både lärare och rektor. Så småningom tog politiken överhanden och under en period var han landstingsråd. Men som samhällsintresserad person har han velat fördjupat sig och gått vidare till forskarstudier vid Linköpings universitet.

I höstas lade han fram licentiatsavhandlingen Samhällsförändring och det ömtåliga hjärtat. Där har han försökt tränga bakom statistiken över den högre dödligheten i Norrköping jämfört med Linköping under åren 1952-2006.

Om 100 Linköpingsbor dog på 1950-talet så var motsvarande siffra 137 Norrköpingsbor. Det har blivit bättre, under 1970-talet vände förhållandet för en period men sedan återkom mönstret. 2006 var jämförelsen 100 – 118 till Norrköpingsbornas nackdel.

Forskaren Björn Grip lyfter fram att Linköpingsborna genom åren haft en mer varierad arbetsmarknad, högre medelinkomster och högre utbildningsnivå än Norrköpingsborna. Då bör han själv, som bytt mellan olika engagerande arbetsuppgifter, med acceptabla inkomster och numera med titeln filosofie licentiat, må bra. Åtminstone statistiskt sett.

Björn Grip berättar om sina forskningsresultat under titeln Varför dör vi tidigare i Norrköping? vid Åsiktens första träff på Arbetetets museum på tisdag.

Text: Ann-Charlotte Sandelin
Foto: Linköpings universitet

 

 • ARBETETS MUSEUM Norrköping

 • 12 februari 2013 kl 18 (insläpp från 17.30)
  Varför dör vi tidigare i Norrköping?
  Björn Grip
  Arr: Åsikten (ABF, Gemensam välfärd och LO)

  • KOMMANDE PROGRAM
   12 mars
   Nina Björk – Lyckliga i alla sina dagar
  • 9 april
   Paula Mulinari Solidaritetsfällan

LÄNKAR
Björn Grip info
Arbetets museum hemsida

Tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.