• KULTUR-ANNONS

 • NYHETER

Laura och Aron spelar i Sportlovsorkestern (reportage)

Sportlovsorkestern repeterar med dirigenten Andreas Hanson
Bra. Bra! Väldigt bra!” Dirigenten Andreas Hanson uppmuntrar lika mycket som han petar i detaljerna.

 

Får en inblick i orkesterlivet

 

NORRKÖPING ”Bra! Bra! Bra! Väldigt, väldigt bra! Varför spelar ni inte så när det är tutti? Nu tar vi det igen, från takt 18.” Andreas Hanson uppmuntrar och driver på, lyfter taktpinnen och slår igång musiken. Några takter leker fram innan han slår av igen. eller bara släpper taget om musiken. Orkestern tystnar, lyssnar på instruktionerna och så går repetitionen vidare.

I sina händer bär Andreas Hanson Sportlovsorkestern, 72 ungdomar från hela länet som valt att lägga lovets lediga dagar på att repetera musik inför konserterna i Crusellhallen i Linköping och i De Geerhallen i Norrköping. Åldersspannet är brett från 12 år och upp till 20. Många återvänder till Sportlovsorkestern år för år, nu har de äldsta passerat gymnasiet och går på folkhögskola.

– Vi har ingen som spelar oboe i år, men vi har sju flöjter, så det löser sig ändå, säger Symfoniorkesterns pedagog Kristina Holm-Danielsson.

En av flöjtisterna är Laura Michelin från Norrköping som spelar med i Sportlovsorkestern för fjärde gången i rad.

– Det är roligt att spela med en professionell dirigent och så ger det en inblick i orkesterlivet, säger Laura Michelin som annars går första året på De Geergymnasiets musiklinje.

Skolkamraten Aron Westberg sitter i orkesterns trombonstämma för andra året i rad. Han uppskattar musikurvalet, stycken ur Bizets Carmen och Griegs Peer Gynt blandas med mindre känd musik.

– Det är roliga låtar, de kräver mer. Det här året är trombonnoterna jättesvåra, tycker Aron Westberg och erkänner att han inte repeterat så mycket inför orkesterveckan.

– Jag tog tag i det veckan innan, några dagar innan, någon dag… Men jag lyssnade igenom musiken på Spotify, det gav en jättebra uppfattning om hur det låter.

– Och Andreas, dirigenten tyckte vi var bra redan från början, tillägger Laura Michelin som inte heller hon gjort så mycket mer än ”skummat igenom” noterna som låg ute på Sportlovsorkesterns hemsida redan före jul.

Tio coacher från Symfoniorkestern sitter med under tuttirepetitionen, alltså då hela orkestern spelar. De följer uppmärksamt dirigentens anvisningar. För när det är dags för stämrepetitioner i andra delar av konserthuset är det deras tur att ge stöd.

– Det är bra att man har en riktig musiker med, menar Laura Michelin och får medhåll av Aron Westberg:

– Vi får många bra tips när vi jobbar i små grupper.

Den korta pausen är slut. Nu blir det stämrepetition med blås och slagverk ihop tillsammans med dirigenten, som också är utbildad trumpetare. Laura Michelin byter ut flöjten mot pianot i Hoe-Down, ett stycke av Copland. Hon slår an temat på tangenterna. Hornet följer upp och efter några försök lyckas Aron Westberg och övriga trombonstämman lära sig att svara på rätt ställe.

– Bra! Nu tar vi det igen!

Text och foto: Ann-Charlotte Sandelin

 

 • DE GEERHALLEN Norrköping

 • 20 februari 2013 kl 19 (Konserten ges även i Linköping 19/2)
  Sportlovsorkestern
  Dirigent: Andreas Hanson

  • PROGRAM
   Copland – ur Rodeo
   Nilsson – Arctic Air
   Bizet – ur Carmen
   Britten – Soirées Musicales
   Grieg – ur Peer Gynt
   Dvorák – ur Slaviska danser
   Musik ur The Lord of the Rings

LÄNKAR
Sportlovsorkestern hemsida

BILDSPEL – KLICKA PÅ BILDENS PILAR

Sportlovsorkestern repeterar med dirigenten Andreas Hanson

Tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.