• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Vitt/blått/gult

Arbis maj 2009

Sverigefinnarnas dag firas på Arbis på söndag.

 

Fira Sverigefinnarnas dag på Arbis

 

Träffa en livs levande sverigefinsk tangokung, se barnteater, lyssna på diktläsning och delta i allsång. På söndag den 24 februari firas Sverigefinnarnas dag på Arbis i Norrköping. Instiftad av Svenska Akademien.

På programmet står bland annat barnteater, allsång, diktläsning, sketcher, korta teateruppvisningar, singback etc. Gästerna bjuds på eftermiddagskaffe med tårta och bullar. Det hela avslutas med karaokedans som leds av tangokungen Seppo Airaksinen från Norrköping, som vann prestigefyllda Karaoken Tangokuninlaalliset kilpailu i Skultuna förra året. Konferencier är Pentti Salmenranta, känd från Blå Häst och Trailerpark Idlers.

Att Svenska Akademien valt den 24 februari för att synliggöra den sverigefinska minoritetens historia, språk och kultur som en del av det svenska kulturarvet beror på att det är folklivsforskaren Carl Axel Gottlunds födelsedag. Han levde mellan åren 1796 och 1875 och var finländsk folklorist och författare.

Finnar har funnits i Sverige sedan tidig medeltid då Sverige och Finland var ett rike. I samband med det ryska övertagandet av Finland år 1809 valde många medborgare att flytta till den svenska riksdelen. I modern tid har många finländare, svensktalande såväl som finsktalande, valt att flytta till Sverige. Sverigefinnar utgör den största nationella minoriteten i Sverige, och beräknas för närvarande till ca 675 000 personer.

Text och foto: Ann-Charlotte Sandelin

  • ARBIS Norrköping

  • 24 februari 2013 kl 14
    Sverigefinnarnas dag
    Konferencier: Penti Salmenranta

LÄNKAR
Finsk tangotävling hemsida

Tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.