• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Kärleksfullt fotografi med farmor (reportage)

Emilia Bergmark-Jimenez på Konstforum

Älskade farmor. Med några få bilder förmedlar Emilia Bergmark-Jiménez sin kärlek till en mycket viktig person i sitt liv.

 

Ett annat liv – samma kärlek

 

För många barn, kanske för de allra flesta är det självklart att älska sina mor- och farföräldrar. Emilia Bergmark-Jiménez var 20 år när hon reste till Venezuela för att träffa sin farmor för första gången. Under åren som gått, Emilia fyllde 30 år 2012, har hon återvänt till Venezuela. Varje gång med kameran i handbagaget.

Fotoutställningen Querida Abuela / Älskade Farmor är en kärleksförklaring. Strax över dussinet foton har blivit till ett porträtt inte bara över en person och hennes hem utan också till det land där hon bor.

En älskad farmor är alltid vacker. Än finns det lite svart kvar i det vita håret. När hon röker en cigarett på entréfotot utanför själva utställningsrummet blir hon släkt med operans Carmen.

Utställningen är komponerad i mindre teman: Hemmet, staden och landet, farmor själv och relationen till barnbarnet. Hemmet ter sig enkelt, ett annat liv, för svenska ögon vana vid stylade heminredningsreportage. Men här tar fotografen ställning genom att placera sig själv mitt i rummet. Det finns en vardagsnärhet när farmor stryker eller klär på sig.

Farmor bor inte i stadens rikaste kvarter, det framgår klart. Just därför överraskar bilderna över hisnande stadsvyer och landskap. Studier från olika tider på dygnet.

Ett foto fångar hela den porträtterade relationen. De två kvinnorna, den gamla och den unga tillsammans framför trädgårdsmuren, en svart sladd letar sig framåt i bild och stannar i den äldre kvinnans hand. Emilia Bergmark-Jiménez, den högutbildade fotografen (Gamleby fotoskola och Högskolan för fotografi och film i Göteborg) har lämnat kontrollen över fototillfället till Farmor.

Slutbild. Farmors blick är öppen och självklar där hon står i ett hörn av sin trädgård. På fotot intill går en liten sköldpadda med samma självklarhet utmed en trottoar. Ett evighetsperspektiv. Älskade Farmor – för alltid.

Text och foto: Ann-Charlotte Sandelin

 

  • STUDION, KONSTFORUM Norrköping

  • 24 februari – 10 mars 2013
    Emilia Bergmark-Jiménez
    Querida Abuela / Älskade Farmor

    Fotografi

LÄNKAR
Emilia Bergmark-Jiménez hemsida
Konstforum hemsida

FLER BILDER FRÅN UTSTÄLLNINGEN – KLICKA
[flickr-gallery mode=”photoset” photoset=”72157632870025489″]

Tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.