• KULTUR-ANNONS

 • NYHETER

Kvinnodagen

SILVANA_SOLO

Silvana Solo står på scenen i Laxholmskällaren.

 

Mot hat och våld – för frihet, rättvisa och fest

 

Internationella kvinnodagen firas på minst två håll i Norrköping. Först ut är queerfeministiska föreningen Hallongrottans vänner som demonstrerar mot mäns våld mot kvinnor och för kvinnors frihet. Demonstrationen startar klockan 12 på Tyska torget och avslutas på torget mellan Spiralen 1 och Spiralen 2 en timme senare. Både vid inledningen och vid avslutet blir det tal.

– Mäns våld mot kvinnor är ett samhällsproblem som påverkar både individer och grupper i Sverige och runt om i världen, skriver Hallongrottans vänner i sitt pressmeddelande och fortsätter:
– Våldet tar sig olika uttryck. Det kan exempelvis handla om hotfulla meddelanden i sociala medier eller misshandel i nära relationer. Mäns våld mot kvinnor begränsar och förminskar kvinnors handlingsutrymme, bland annat genom att skapa en oro för att uttrycka sina åsikter och en rädsla för att bli utsatt för angrepp, så väl i hemmet som i det offentliga rummet.

Hallongrottans vänner anser att genom samarbete och dialog skapas en positiv utveckling och ett mer jämställt samhälle.

På Arbetets museum inleds firandet på eftermiddagen när Lawen Mohtadi föreläser om Katarina Taikon, författaren till böckerna om Katitzi. Lawen Mohtadi har i sin tur skrivit om Taikon i boken Den dag jag blir fri. Därefter blir det panelsamtal med representanter från Kvinnojouren, Safir, Next Step och Tjejjouren om feminism i Norrköping.

På kvällen blir det blir det fest i Laxholmskällaren med hiphopartisten Silvana Solo (på scen kl. 20.30). Those Dancing Dj:s fyller dansgolvet och man kan snurra på det feministiska lyckohjulet.

Text: Ann-Charlotte Sandelin
Foto: George Chamoun

 • INTERNATIONELLA KVINNODAGEN Norrköping

 • Fredag 8 mars 2013
 • kl 12–13
  Start vid Tyska torget, avslut mellan Spiralen 1 o 2
  Demonstration
  Arr: Hallongrottans vänner
 • ARBETETS MUSEUM
  kl 16
  Lawen Mohtadi föreläser
  kl 17.30
  Panelsamtal
  kl 19
  Fest
  Arr: Arbetets museum i samarbete med ABF, Norrköping Pride, Norrköpings kommun, Miljöpartiet de gröna, Vänsterns studentförbund, Vänsterpartiet, Byrån mot diskriminering, S-kvinnor och Socialdemokraterna.

LÄNKAR
Arbetets museum hemsida

Tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.