• KULTUR-ANNONS

 • NYHETER

Historien om en soldat är en riktig pärla (recension)

Mellan bro och brejadal vandrar en soldat. Östgötateatern och Östgötamusiken sätter upp musiksagan Historien om en soldat av Igor Stravinsky.

Mellan bro och brejadal vandrar hemåt en soldat. Östgötateatern och Östgötamusiken sätter upp musiksagan Historien om en soldat av Igor Stravinsky.

 

Poetisk saga om livet, lyckan och kärleken

 

Mellan bro och brejadal vandrar en soldat. Han är på väg hem, och längtan är stor efter mor och fästmö. Soldaten stannar vid en bäck och plockar fram sin fiol ur ränseln. Plötsligt dyker en välklädd herre upp. Han vill prompt ha fiolen och lovar soldaten stora rikedomar i utbyte.

Texten till Igor Stravinskys musiksaga Historien om en soldat har sin bakgrund i en rysk folksaga. Stycket som ska läsas, spelas och dansas komponerades 1918 i skuggan av första världskriget. I dessa svåra tider var det ont om både skådespelare och musiker. Stravinsky valde därför att komponera för en septett, tre aktörer och en dansare. Ett format som också passar Östgötateatern när man nu samarbetar med Östgötamusiken.

Septetten under ledning av Johan Siberg är placerad i bakre delen av rummet. Här samsas violin, kontrabas och slagverk med klarinett, fagott, trombon och trumpet. Scenen domineras av ett enkelt scenbygge med två sluttande plan som binds samman av en tvärgående ramp. Alla scenbyten sker inför öppen ridå, och som ur en trollkarls hatt plockas rekvisitan fram ur gömda utrymmen.

Sacha Becker gör berättaren. I lysande korallröd klänning blir hon vår följeslagare genom berättelsen. Texten är på rim och Sacha Beckers fina diktion ger orden rytm i samklang med musiken.

Danny Lekströms soldat är en enkel man. I hopp om att finna lyckan byter han sin älskade fiol mot främlingens bok som lovar kunskaper om ekonomins framtid. Han blir visserligen rik men inte lycklig. Hemma i byn är fästmön är gift och soldaten är bortglömd. Vad är allt guld i världen värt när man förlorat sin kära?

Det är självaste djävulen som soldaten har gjort affärer med. Joacim Hedberg är utmärkt i sin roll. I lila frack och pompös frisyr svassar han omkring på höga klackar och är sockersöt när det behövs, men hans beräknande sida lyser igenom. Han har soldaten i sin makt.

Maria Wulcans prinsessa är klädd i vit böljande sidenklänning och tåspetsar. Likt Törnrosa vaknar hon sakta ur sin sjukdomsdvala, och det är som om kroppens olika delar kommer till liv var och en för sig. När kroppen blir ett med rörelserna blommar hon ut i skön dans. Soldaten dras med i kärleksdansen, men djävulen lurar fortfarande i bakgrunden.

Regissör och koreograf Cynthia Kai tar väl vara på aktörernas dansarbakgrund. Det finns rytm och timing i deras rörelser som samspelar med musiken. Scenbygget används flitigt att kana, gå och glida över och under. Stravinskys musik är lekfull och gäckande. Den ger utrymme för varje instrument att höras, och de olika taktartsväxlingarna får musiken att ta sig egna vägar och aldrig bli förutsägbar.

Det är en riktig pärla som mejslats fram av aktörer och musiker. Väl värd att upplevas.

Text: Felicia Eriksson
Foto: Anders Kratz

 

 • TEATER BRÅDDGATAN 34 Norrköping

 • 3 april kl 19, 4 april kl 14 (skolföreställningar 20 och 21 mars)
 • SAGATEATERN Linköping

 • 12 april-12 maj
 • KULTURSCENEN Mjölby

 • 15-16 maj
 • Historien om en soldat
  Libretto: Charles-Ferdinand Ramuz
  Musik: Igor Stravinsky
  Översättning: Erik Lindegren
  Idé/regi/koreografi: Cynthia Kai
  Scenografi/kostym: Benita Bergfeldt Löfgren
  Mask/perukdesign: Robin Davidsson
  Ljusdesign: Pär Krantz
  Kapellmästare: Johan Siberg
  Samproduktion: Östgötateatern och Östgötamusiken
 • MEDVERKANDE
  • Berättaren – Sasha Becker
   Soldaten – Denny Lekström
   Djävulen – Joacim Hedman
   Prinsessan – Maria Wulcan
  • Musiker från Östgötamusiken
   Violin – Mikael Wenhov alt. Johanna Tafvelin
   Kontrabas – Mats Bergström
   Klarinett – Hans Åkesson alt. Niklas Hakegård
   Fagott – Andreas From
   Trumpet – Per Anelid
   Trombon – Olle Bohm
   Slagverk – Tommy Lagg

LÄNKAR
Östgötateatern hemsida
Östgötamusiken hemsida
Östgötateatern sätter upp Stravinskys danssaga reportage Kultursidan.nu 11/3 2013

FLER BILDER FRÅN FÖRESTÄLLNINGEN – KLICKA

[flickr-gallery mode=”photoset” photoset=”72157633017530112″]

Tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.