• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Get online week på Stadsbiblioteket (reportage)

Sofia Larsson och Tommy Jansson visar hur man använder surfplattor.

Nätfiske. Sofia Larsson och Tommy Jansson ger tips under Get online week på Stadsbiblioteket.

 

Testa surplattor och appar

 

Vad är en app och hur funkar en surfplatta? En stor del av den vuxna befolkningen använder inte den moderna internettekniken. Under en vecka pågår en kampanj för att fler ska bli delaktiga i det digitala samhället. Både här hemma och runt om i Europa.

I Europa pågår nämligen under veckan 18 – 24 mars aktiviteter för att öka intresset för den ”digitala delaktigheten”. I Sverige bildades ett nätverk efter undersökningen ”Svenskarna och internet 2010” som visade att det fanns 1,5 miljoner svenskar från 16 år och uppåt som aldrig eller sällan använde internet. Nätverket kallas Digidel och består av ett stort antal organisationer, bland annat länsbiblioteken, Folkbildningsförbundet och .SE (Stiftelsen för Internetinfrastruktur). Årets kampanj Digidel 2013 har målsättningen att öka antalet internetanvändare i Sverige med 500.000.

I Norrköping deltar Norrköpings Stadsbibliotek i ”Get online week” med flera olika aktiviteter.”Drop-in – kom och prova surf- och läsplattor” tipsar besökarna om hur man laddar ner och läser e-böcker. Under veckan startar också studiecirklar i Internet för nybörjare och man kan anmäla sig till studiecirklar i användande av surfplattor. Man kommer också under veckan att kunna lära sig att köpa och sälja på nätet och hur man hittar dokumentär- och journalfilmer eller laddar ner och använder Podcasts (typ radio- eller tv-program). Biblioteket erbjuder också individuell handledning för nybörjare.

Naturligtvis är det bra att flera blir delaktiga i den digitala världen, med de möjligheter som där bjuds. Men risken är ju betydande att klyftorna till de som av olika skäl kommer att stanna utanför ökar så att de hamnar i en ny form av ”utanförskap”.
Text och foto: Sven Åke Molund

LÄNKAR
Digidel hemsida
Stadsbiblioteket hemsida

FLER BILDER FRÅN GET ONLINE WEEK – KLICKA

[flickr-gallery mode=”photoset” photoset=”72157633037371776″]

Bookmark the permalink.

Comments are closed.