• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Fångade åsikter Mitt i rörelsen på EWK-museet (reportage)

På väggarna möts affischerna och EWK:s teckningar.
EWK möter alternativrörelsen. EWK tecknade för tidningarna. Affischer var ett annat sätt att nå ut. I båda fallen var det viktigt med slagkraftighet i uttrycket.

 

Slagkraftigt om teman i och ur tiden

 

Affischer har varit en viktig del i samhällsutvecklingen, en möjlighet att reagera och uttrycka sina åsikter långt innan Facebook och Twitter fanns. På EWK-museet på Arbetets Museum i Norrköping står alltid ett möte mellan EWK och andra politiska illustratörer på agendan. Den här gången är det politiska affischer som möter EWK i utställningen Mitt i rörelsen.

Håkan Agnsäter är samlaren som gjort utställningen möjlig. Under 1970-talet var han trummis i proggbandet Solen skiner och reste då på cirka 500 spelningar från Ystad upp till Luleå. Under bandets turnéer började Håkan samla på affischer som sedan lades i en resväska. Där låg de orörda i tre decennier medan Håkan Agnsäter utbildade sig till läkare.

Sedan kom insikten att det var en unik samling han hade i sin resväska – och att han vill utöka den. 2007 startade han tillsammans med likasinnade galleriet Proggens affischer på internet. Två år senare blev det en utställning på Nordiska museet. Och så har det rullat på.

Håkan Agnsäter släpper boken Affischerna! 1967-1979. Från den svenska alternativrörelsen vid bokmässan i Göteborg i september i år. Där visas cirka 250 affischer från tiden då det begav sig gjorda av över 100 kända konstnärer.

En del av dessa affischer kan man alltså se nu på EWK-museet. Det är en rik samling som visar hur det konstnärliga uttrycket prövar olika vägar att nå slagkraft. Samhällsengagemanget gällde både inhemska och internationella frågor: Vietnam och Palestina, koppling mellan idrott och politik, kärnkraft och konsumtionskritik.

Intressant att notera är att affischen som uttrycksform användes av fler än aktörerna i den svenska vänsterfloran. Den politiska enigheten för bra daghem till alla barn sträckte sig från höger till vänster.

Vid torsdagens pressvisning deltog Håkan Agnsäter som berättade om sin samling. På plats var också konstnären Christer Themptander som berättade om bakgrunden till några av de affischer som han varit upphovsman till.

Mitt i rörelsen öppnar på lördag den 13 april. Utställningen visas fram till den 25 augusti i år. Vid vernissagen kl 14 medverkar museidirektör Niklas Cserhalmi. Norrköpingsbandet Blå Häst spelar live och Marinella Rolfart, radikal profil från 1970-talets Norrköping, inviger utställningen.

Affischerna möter bilder EWK gjorde på motsvarande ämnen under tidsperioden 1968 – 1980. Trots att åren har gått så kan man konstatera att många av illustrationerna har en aktualitet ännu idag!

Text och foto: Sven Åke Molund

 

  • EWK-MUSEET Arbetets museum, Norrköping

  • 13 april – 25 augusti 2013
    Vernissage kl 14
    Mitt i rörelsen
    Affischer ur Håkan Agnsäters samling

LÄNKAR
Arbetets museum hemsida
EWK-museet hemsida
Proggens affischer hemsida

FLER BILDER FRÅN UTSTÄLLNINGEN – KLICKA

[flickr-gallery mode=”photoset” photoset=”72157633227655340″]

 

Tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.