• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

In Touch – Konsten mötte jazzen i Missionskyrkan (reportage)

Konst och konsert med Sing Sweet band och Marie-Anne Rydman. I bakgrunden projicerades Iréne Anneruds målningar.

Konst och konsert. Sweet Swing Big Band och Marie-Anne Rydman bjöd på melodisk jazz till Iréne Anneruds målningar .

 

Den ögonblickliga känslan av musiken

 

Det var ingen vanlig lördag i Missionskyrkan. Iréne Anneruds konst visades upp och förstärktes av jazzmusik som Sweet Swing Big Band och sångerskan Marie-Anne Rydman stod för. Till en början lade jag inte märke till projektionerna av målningarna som kom upp en i taget, bakom bandet, högt upp på väggen – jag var alldeles för upptagen av fascinationen för alla blåsinstrument och de fantastiska toner som kom ut ur dem. Det tog en liten stund att vänja sig vid att både betrakta konsten och låta upplevelsen av musiken kopplas till den, men så fort jag gjorde det var det lätt att förstå att allt var noga genomtänkt och hörde samman.

In Touch – Konst möter jazz drog stor publik till Missionskyrkan i Linköping. Det kryllade av människor som verkade betagna av showen. Samtidigt som den var ett kreativt möte av olika konstnärliga medium var den också en vernissage för Iréne Anneruds utställning som pågår i Galleri Magnifiket fram till den 2 maj.

Iréne Annerud är född 1942 och bor i Ljungsbro. Hon är främst van att måla med oljefärg, men tecknar också med tusch. Musiken har alltid varit en av hennes stora inspirationskällor, och hon har skissat på konserter för att fånga den ögonblickliga känslan här och nu. Att känsla är ett viktigt element i hennes verk syns tydligt i Missionskyrkan – målningarnas färgtoner och motiv samspelar fint med jazzmusikens låttexter. Ofta är verken abstrakta, vilket gör att man själv får låta fantasin flöda i musikens takt.

Marie-Anne Rydmans något hesa, men kraftfulla stämma förmedlar berättelser som sjungits förr av ikoner som exempelvis Billy Holiday, Louis Armstrong och Ray Charles. Det är vackert, och tillsammans med Sweet Swing Big Band kan hon få det att svänga rejält ena stunden för att i nästa bli mer rörande. Fever, Summertime, God Bless The Child och In My Solitude hör till låtarna som spelas, och Iréne Annerud är en presentatör väl förberedd med tänkvärda ord emellan styckena.

– Naturen väcker ödmjukheten i människan, säger hon. Och stör inte kärleken, väck den inte förrän den själv vill.

Konserten uppmärksammar de svartas historia och kamp, samtidigt som den uppmuntrar till att luta sig tillbaka och njuta – men också till att själv ta sig ut ur mörkret, våga hoppas och tro. Det var verkligen en andlig upplevelse, hör jag flera säga efteråt. Och jag tänker att jag precis haft förmånen att vara med om en riktig jazzdröm. Gode Gud, låt det hända igen!

Text och foto: Melinda Reyes Hiltunen

 

  • MISSIONSKYRKAN, GALLERI MAGNIFIKET Linköping

  • 27 april 2013 kl 16
    In Touch – Konst möter jazz
    Arr: Linköpings Missionskyrka, Bilda. Kultur- och fritidsnämnden
    Utställningen av Iréne Annerud pågår till den 2 maj

 

LÄNKAR
Linköpings Missionskyrka hemsida
Sweet Swing Big Band hemsida
Iréne Annerud hemsida

FLER BILDER FRÅN KONSERTEN – KLICKA

[flickr-gallery mode=”photoset” photoset=”72157633371253143″]

FLER BILDER FRÅN IRÉNE ANNERUDS UTSTÄLLNING – KLICKA

[flickr-gallery mode=”photoset” photoset=”72157633386865566″]

Tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.