• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Bråvallafestivalen som ett gigantiskt ufo

Att resa med festivalen är som att resa med ett rymdskepp. Turen med pariserhjulet kanske inte når lika långt.

Festivalen är som att resa med ett rymdskepp i natten. Turen med pariserhjulet kanske inte når lika långt.

 

”Texter som berör och en röst som förtrollar”

 

Bråvallafestivalen med sitt myllrande överflöd av människor, musikstilar och aktiviteter påminner på ett sätt om ett gigantiskt ufo som landat i den östgötska myllan på det gamla flygfältet. Den nyfödda festivalen strax utanför den gamla arbetarstaden Norrköping bjuder på många vis på motsatser. Under min första kväll på Bråvalla kastas jag mellan dessa fler än en gång.
Den svala brisen över Bråvalla representerar Eva Dahlgren. Jag lyckas alltid bli väldigt berörd av Eva Dahlgrens vackra röst och målande texter. Under konserten strömmar folk förbi, de som stannar länge är lite äldre. Kanske växte de upp med hennes musik. Hon sjunger en helt ny låt; Säg mitt namn som hon aldrig tidigare framfört live. Jag önskar jag kunde fått hört den ytterligare en gång. Eva har texter som berör och en röst som förtrollar och lämnar en andaktsfull stämning i publiken.
Ghost
Sakralt och bombastiskt på samma gång. Ghost från Linköping.
På motsatsernas festival är steget kort mellan andakt och midnattsmässa. Jag ser Ghost, ett svenskt melodiskt heavy metal-band från Linköping. Deras musik är bombastisk med sakrala influenser. Bandet, som uppträder i masker, är mycket skickliga och konserten gör mig nyfiken på att höra mer av detta band.

En helt annan typ av intensitet möter mig i det amerikanska rockbandet Paramore med sångerskan Hayley Williams som också blir de bästa jag får med mig av kvällen. Bandets smittande energi bara väller över scenkanten och publiken dansar och ler.
Williams uttrycker sin tacksamhet för att vi kommit endast för att se just dem när vi egentligen kunde valt något av de andra banden på festivalen.
8 Paramore
Poprock från Tennessee på Green stage.  Paramores energi vällde över scenkanten.

 

Pg.lost består av fyra Norrköpingskillar som spelar postrock. Bandet känns extremt samspelt och proffsigt och återigen har jag kastats mellan ytterligheter, från Paramors publikfrieri till lite mer avancerad, instrumental musik av ett band som redan nått utanför landets gränser.
14 PG Lost
Postrock. Norrköpingsbandet pg.lost är samspelt och proffsigt.

 

När jag lämnar Bråvalla har jag varit med om en resa med det rymdskepp festivalen är. Än några dagar finns den kvar i min stad, festivalen som förmår vara såväl en stilla skogstjärn, ett storartat fyrverkeri och ett hjärta som slår och slår.

Text: Nina Torbacke
Foto: Samuel Sandelin

 

BRÅVALLA Norrköping

27 – 29 juni 2013
Bråvallafestivalen

LÄNKAR
Bråvallafestivalen hemsida
Gogol Bordello satte fart på festen reportage Kultursidan.nu 28/6 2013
Bråvalla klämtar över hela Norrköping reportage Kultursidan.nu 28/6 2013

 

FLER BILDER FRÅN BRÅVALLA – KLICKA
GHOST Black metal från Linköping – Blue stage 27/6 kl 18.15
[flickr-gallery mode=”photoset” photoset=”72157634376416077″]

PG.LOST Postrock från Norrköping – Hangar 86 27/6 kl 21
[flickr-gallery mode=”photoset” photoset=”72157634381633302″]

Tagged , . Bookmark the permalink.

One Response to Bråvallafestivalen som ett gigantiskt ufo

  1. Pingback: Fotograf söker känsla på Bråvalla - KULTURSIDAN.nu