• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Tivolisaga ny sommarmusikal på Arbis

Dubbelseende. Regissören Johan Pettersson passerar framför tvillingarna Johanna och Paulina som spelas av Clara Karlin och Anna Carlsson.

 

”Det är en återvunnen föreställning”

 

Pink Friday-klubbens glittrande rosa dukar ligger på borden på Arbis, men här ska det bli musikal, Tivolisaga. I salongen är det inte så många på plats men scenen börjar fyllas. Dags för ännu en repetitionskväll, det är tätt mellan dem, inför urpremiären den 24 augusti.

– Det är en återvunnen föreställning, säger regissören Johan Pettersson och räknar upp mer än bara scenografi och kostym som görs av material som till stora delar hittats i Arbis källare.

– Musiken kommer från vårt gamla band. Berättelsen och namnen är ett hopkok från andra sagor, manuset skrev jag redan 2001 och har sett över nu. Det enda som är nytt är en del i ensemblen, där är några som kanske inte varit med om så många uppsättningar, skämtar han.

 

Lisa Forsman och Valeria Valdes ingår i ensemblen.

En återvunnen skådespelare och en ny. Lisa Forsman har musikalerfarenhet men för Valeria Valdes är det en ny upplevelse.

 

– Min gamla engelskalärare slängde in mig, säger Lisa Forsman som beskriver sin uppgift i musikalen som att ”vi går och står och sjunger i kören”.

Lisa Forsman och Valeria Valdes berättar om intensiva kvällsrepetitioner. När man inte har en huvudroll får man i stället flera små.

– Vi är där för att stötta de som är de ”stora” stjärnorna.

Valeria Valdes är kanske en sådan som Johan Pettersson räknar som ”ny”. Medan Lisa Forsman är lite ”återvunnen”, hon har haft huvudrollen i sin skolas musikal.

– Jag är en lyhörd tjej i stan som lyssnar till vad prästen säger. Och i tivoligänget ser jag till maskinerna, förklarar Lisa Forsman.

– Jag fick en roll som spådam i tivoligänget, säger Valeria Valdes.
 

Koreografen Elin och Punch som spelas av Olle Petersson.

En gång till. Olle Petersson som spelar Punch försöker hitta hur han ska röra sig över scenen.

 

– Prästen har sjungit klart sin låt och tar bänken och går. Sedan kommer orkestern in.

Johan Pettersson säger samma sak om och om igen, för nu har repetitionen börjat. Tivolisaga bygger löst på Romeo och Julia och nu är det dags att öva på balscenen hemma hos fina Julia eller Judy som hon heter i musikalen. Orkestern, och här är Lisa Forsman och Valeria Valdes med på luftinstrument, spelar upp till menuett. Punch, det är Romeo det fast i tivoliarbetarversion, ska på något sätt säga till orkestern att byta låt.

– Kan hon inte skälla på mig så jag backar hela vägen ner till orkestern, föreslår Olle Petersson som spelar Punsch.

Musikal har Olle Petersson spelat förr, både på De Geergymnasiet där han var med i Fame och på Arbis i Me and my girl och i Varietén. Nu är han tillbaka efter ett års musikalstudier på folkhögskola.

Johan Pettersson köper förslaget och så prövar de igen:
– Prästen har sjungit klart sin låt och tar bänken och går. Sedan kommer orkestern in, men ställ er på andra sidan.
 

Johan Christer Schütz är musikansvarig.
J.C. Schütz sköter både musiken och musikinstuderingen.

 

Vid scenkanten står Johan Crister Schütz vid sin laptop, kopplad till ljudsystemet. Han har det musikaliska ansvaret för musikalen och det vill inte säga lite. Johan Christer Schütz har uppdaterat de gamla låtarna som han och Johan Pettersson skrev då de hade ett band tillsammans. Medan Johan Pettersson satsade på teatern fortsatte J.C., som Johan Christer också kallar sig, med musiken. I Japan är han musikproducent och singer/songwriter. Nu är det dags för ett svenskt mellanspel.

– Det är jätteroligt att se hur det växer fram från ett papper, det otroligt mycket jobb bakom en musikal, säger J.C.

De gamla poplåtarna har fått nya texter som Johan Christer Schütz också skrivit, det är totalt 22 musiknummer varav 15 med sång.

– Jag har försökt fånga atmosfären. Något som kommer in mycket är de två grupperna, stadsfolket och tivolifolket. De föraktar varandra, de vet inget om varandra.

Text och foto: Ann-Charlotte Sandelin

 

 

ARBIS Norrköping

Premiär 24 augusti 2013 kl 18
Spelas även 25 augusti kl 15 och kl 18
Tivolisaga
Text: Johan Pettersson

Musik: Johan Christer Schütz
Arr: Nerd productions och One perfect line music
Biljetter: 100 kr/60 kr

MEDVERKANDE
Linnea Källström, Olle Petersson, Clara Karlin,
Anna Carlsson, Lisa Forsman, Valeria Valdes m fl

 

LÄNKAR
Tivolisaga hemsida

FLER BILDER FRÅN REPETITIONEN – KLICKA

[flickr-gallery mode=”photoset” photoset=”72157635029429496″]

Tagged , . Bookmark the permalink.

One Response to Tivolisaga ny sommarmusikal på Arbis

  1. Pingback: Tivolisaga uppfyller många drömmar (recension) - KULTURSIDAN.nu