• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Tivolisaga uppfyller många drömmar (recension)

Klassisk Romeo och Julia-saga i tivolimiljö på Arbis i Norrköping. Linnea Källström och Olle Petersson ses i bakgrunden som kärleksparet Judy och Punch. I förgrunden Johan Ivarson som spelar friaren Valentin.

 

Stormens sång rymmer ett helt liv

 

Det är inte en vanlig premiärkväll – det är urpremiärkväll. Upphovsmännen, tillika regissör och musikansvarig, hälsar oss välkomna till en kväll där mångas drömmar går i uppfyllelse. Från att få regissera en musikal plockad ur byrålådan och få göra popsångerna som man en gång skrev till pojkbandet, till att få göra en huvudroll eller stå på scenen för första gången. Hela sommaren har man arbetat med produktionen och nu är det äntligen dags att få möta publiken under helgens tre föreställningar. Förväntan är stor både framför och bakom scenen.

Öppningsnumret tar oss med till Shakespeare Street där vi får träffa invånarna i den lilla staden. Ett tivoli har kommit på besök och det vimlar av artister. I allt ståhej möts två ungdomar och ljuv musik uppstår. Han heter Punch och är gycklare på tivolit. En bekymmerslös charmör som brukar hitta en käresta i varje ny stad. Hon, Judy, är dotter till stadens borgmästare och sin pappas ögonsten efter mammans död. Min värld ligger ljusår från din sjunger de unga i duett – vi anar en historia likt den om Romeo och Julia.

Mycket riktigt har pappa Borgmästaren andra planer för dottern. Han har bjudit in två gentlemän från Verona. Två stroppiga sprättar som bara är ute efter ära och berömmelse. Johan Ivarson gör Valentin med en röst som åker upp i falsett hela tiden. Det skulle kunna spåra ur totalt, men tillsammans med Johan Wåhlins Protevs blir de två ett härligt Kling & Klang-par.

 

Judy (Linnea Källström) går ut på picnic när Punch (Olle Petersson) dyker upp ur buskarna.
Judy (Linnea Källström) går ut på picnic när Punch
(Olle Petersson) dyker upp ur buskarna. 

 

Det unga kärleksparet görs av Linnea Källström och Olle Petersson. Båda har stor scennärvaro och imponerar med sin sång. Som i alla sagor är de ett vackert par och villiga att trotsa alla hinder för sin kärlek. Till sin hjälp har de sina förtrogna. Punch vänder sig till den gåtfulla Sensimillia. Hennes trädgård rymmer statyer som också verkar lyssna. I Elin Hultbergs koreografi blir de dansande statyerna ett uppfriskande inslag. Dansen har mer karaktär av modern balett än ren showdans.

Musiken är melodiös och lätt att tycka om. Johan Christher Schütz leker med teman som återkommer och solisterna får ta ut känslorna i fina ballader. Musiken rymmer även tangorytmer, menuett och karusellmusik.

 

Jag kommer ingenstans. Stormen (Philip Kristiansson) sjunger om sitt trista liv som karusellskötare.
”Jag kommer ingenstans.” Stormen (Philip Kristiansson) sjunger om
sitt trista liv som karusellskötare.

 

Det är amatörer med olika mycket erfarenhet som står på scenen. Agerande och sång haltar här och var, men energi och spelglädje finns det gott om. Sagotemat tas ut rejält i kostymerna som hämtat inspiration från både Shakespeare och Disney.

Punch tar med Judy till tivolit där hon får träffa människor som hon aldrig förut stött på. Den hittills ganska lättsamma berättelsen får svärta och djup när karusellskötaren Stormen (Philip Kristiansson) berättar om sitt liv i sången Jag kommer ingenstans. En sång som rymmer ett helt liv och det känns i maggropen. De siamesiska tvillingarna Paulina och Johanna (Anna Carlsson och Clara Karlin) bjuder på ett sångnummer i bästa varietéstil.

Judy är beredd att lämna sin trygga tillvaro och följa med Punch, men förvecklingarna hopar sig. Eftersom detta är en saga blir det ett lyckligt slut. Nåja, inte riktigt för alla. Kärleken kräver sina offer även i denna musikal.

Text: Felicia Eriksson
Foto: Ann-Charlotte Sandelin
PRODUKTIONSUPPGIFTER efter bilderna nedan.

 

LÄNKAR
Tivolisaga hemsida
Tivolisaga ny sommarmusikal på Arbis reportage Kultursidan.nu 12/8 2013

FLER BILDER FRÅN MUSIKALEN TIVOLISAGA – KLICKA

[flickr-gallery mode=”photoset” photoset=”72157635247197072″]

 

ARBIS Norrköping

24-25 augusti 2013
Urpremiär 24 augusti
Tivolisaga

Musikal
Text och musik                                         Johan Pettersson och Johan Christher Schütz

Regi                                                          Johan Pettersson
Musikalisk ledning                                   Johan Christher Schütz
Koreografi                                                Elin Hultberg
Produktion                                               Nerd productions och One perfect line music

MEDVERKANDE
Judy                                                         Linnea Källström

Punch                                                      Olle Petersson
Borgmästaren                                         Frippe Pettersson
Prästen                                                    Mons Gregemark
Sensimilla/Ensemble                            Elin Gårdfalk
Valentin                                                  Johan Ivarson
Protevs                                                     Johan Wåhlin
Tivolidirektören                                    Michael Björkman
Marilyn/Staty                                        Kimberly Spirito
Antilles                                                   Tim Pettersson
Johanna/Staty                                        Clara Karlin
Paulina/Staty                                         Anna Carlsson
Stormen/Ensemble                                Philip Kristiansson
Skäggiga damen/Ensemble                  Eva Moberg
Spådamen/Ensemble                             Valeria Valdes
Statyer/Ensemble
            Julia Andersson, Matilda Janzén, Linn Joge Erinder, Lotta Bäck, Lisa Forsman, Klara Lundberg, Rebecca Asp

 

Tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.