• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Hemma hos Stina Nilsson på Popsi

Två stolar omvandlade till sängbord med hjälp av väl vald målarfärg som samtalar med de konstverk de håller om ryggen.

 

Ett livskonstnärskap i urval

 

Några tavlor till salu blev en annorlunda utställning med stark hemma hos-faktor i Popsi på Knäppingsborgsgatan. På några få kvadratmeter skissas Stina Nilssons breda konstnärskap: några utvalda tavlor, alla (?) hennes utgivna böcker, de stolar hon förvandlat till sängbord med konstnärlig utsmyckning. Uppblandat med galleristens/kulturproducenten Linda Mobergs inlån från sin second handbutik. Det enda som saknas är sången för den har också rymts i Stinas liv som livskonstnär.

Jag vet inte om Stina Nilsson har ett speciellt förhållande till stolar, eller om det är för att stolen är en grundsten för vår kultur. Det är stolen man tränar på när man börjar måla, stolar unga möbeldesigners vänder och vrider på för att undersöka om de kan utvinna något nytt, stolar vi slår oss ner på när vi behöver stanna upp och begrunda tillvaron.

I alla händelser presenterar hon två stolar omvandlade till sängbord med hjälp av väl vald målarfärg som samtalar med de konstverk de håller om ryggen. Som Linda Moberg i sin installation – för utställningen är i minst lika hög grad hennes kreativa skapelse – omgärdat med väckarklockor och en bok för natten.

 

IMG_7908
Återvinning. Av en målning kan det bli ett bokomslag,
som här till romanen Andetag.

 

Boken är av Stina Nilssons penna. Skrivit har hon alltid gjort och under de senaste åren har hon tagit steget ut i offentligheten. Givit. Ut. På. Förlag. Tryckt. På. Papper. Realiserat. Sina. Drömmar. Sånt är starkt, tycker jag och många med mig.

Sagoböcker – Sagan om Smått och Gott, poesi – Eldens aska. Romanerna Andetag och Eko av natt, språkligt närbesläktade med hennes prosapoesi. Inga anspråksfulla tegelstenar utan mer till för att lättsamt bäras hem. Ändock till att läsas med samma allvar de skrivits i, om kvinnor i nöd och uppbrott.

 

IMG_7919
Stina Nilssons måleri är expressivt. Inte ett onödigt penseldrag på den vitgrundade duken.

 

Kanske måleriet då tar i mera från tårna. Hon värjer inte för färg med styrka i rena kulörer och pastost, expressivt måleri, det får bära eller brista. Ett träd på stranden reser sig med kraft mot solen med lyfta grenar, dess blad i gult och grönt. Invid, kanske på samma strand, en mer eftertänksam studie av några personer invid vattenkanten.

Med några enkla, nästan vårdslösa drag med bred pensel, frambringas en grön möjlig stol mot blå bakgrund. En amforas svarta konturer. Inte ett onödigt penseldrag på den vitgrundade duken.

Några konstkort ligger på ett bord, där finns minnet av den allra bästa. Den röda stolen som bara består av en böj och några streck mot gult. Tavlan fick en ny ägare vid utställningen på Galleri Li förra våren men bilden pryder diktsamlingen Eldens aska.

På lördag den 31 augusti är det inte vernissage men slutvernissage. Trailerpark Idlers spelar hos grannen Antikvariatet. Är det fest så är det.

Text och foto: Ann-Charlotte Sandelin

 

POPSI Norrköping

9 – 31 augusti 2013
Stina Nilsson
Tavlor, böcker, sängbordet ”stol”…

Slutvernissage 31 augusti kl 13-15
Kl 14 Konsert på Antikvariatet
Trailerpark Idlers

 

LÄNKAR
Popsi hemsida
Eko av natt av Stina Nilsson recension Kultursidan.nu 4/4 2013
Andetag av Stina Nilsson recension Kultursidan.nu 18/8 2011
Stina Nilsson ger ut Andetag reportage Kultursidan.nu 18/8 2011

FLER BILDER FRÅN UTSTÄLLNINGEN – KLICKA

[flickr-gallery mode=”photoset” photoset=”72157635252992951″]

Tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.