• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Ture Sventon spanar på Konstmuseet

Hallå, är det Rotas konditori? Det är Ture Sventon här, kan jag få beställa 15 temlor?

 

”Ständigt denne Vessla!”

 

Ture Sventon har blivit blixtinkallad till Norrköpings konstmuseum. Föremål har på något mystiskt sätt försvunnit från museibesökarna. Det är ett diamanthalsband, klockor, plånböcker och tio silverskedar som Elsie B Larsson alltid har med sig i handväskan.

Ture Sventons misstankar riktas snart åt ett speciellt håll: Det måste vara Ville Vessla som ligger bakom. Nu gäller det bara att finna Vesslan. Vill barnen hjälpa till?

Eva Carlsson från Teater Pelikanen har intagit Ture Sventons kontor inne i utställningen Gulligt! Läskigt! Roligt! som är sommarens stora satsning och står fram till 3 september.

Under några eftermiddagar sent i augusti och söndag 1 september kan barnen gå på detektivspaning. Ture Sventon tar emot redan i museets foajé.

 


Ture Sventon har blixtinkallats till Norrköpings konstmuseum från Stockholm.
Självfallet har han färdats på sin flygande matta.

 

För den som läst Åke Holmbergs böcker eller sett julkalendern om den lite självbelåtne privatdetektiven med smak för ”temlor” är Eva Carlssons spetsnästa Ture en härlig upplevelse. Men med ett lite varmare tilltal som ska fungera för barn från fem år och uppåt. Har man sett andra barnföreställningar med Teater Pelikanen, till exempel Jakten på de osynliga, så kan man känna igen sig lite i Tures sätt att tala.

– Jag har gjort Ture lite mer intim än han ofta är. Jag har upplevt honom som ganska barsk i böckerna, säger Eva Carlsson som tycker att hon gjort en queervariant av Ture: Det är tydligt för barnen att jag är kvinna.

 

En plånbok har försvunnit.
Gunnar Persson har blivit bestulen. Bilderna har hämtats från
originalillustrationerna till Åke Holmbergs böcker. 

 

Mysteriet som barnen får hjälpa till att lösa handlar om att museibesökare blivit bestulna. Eva Carlsson har gjort sig hemmastadd i detektivbyråns kontor som byggts upp i ett hörn av utställningen. Hon använder originalillustrationer ur Ture Sventon-böcker för att visa på vad som stulits. Nu ska barnen, med eller utan förklädnad, hjälpa till att leta.

– Samtidigt som vi springer omkring och letar så tittar vi på konsten i Gulligt! Läskigt! Roligt!. I Galleri 3 och 4 hänger barnboksbilder som är stora, skisser eller hela miljöer.

Eva Carlsson går också gärna till stora Galleri 5 där museet hämtat verk med djurmotiv ur de egna samlingarna.

– De är så rika, ofta stora, som man kan försvinna in i och tolka, Man får se det man ”ser”. För någon är det jättetydligt vad det är, för en annan något helt annat. Att man får fantisera på sitt eget sätt och att det får betyda det som det betyder för en själv.

Ture Sventon smyger i Galleri 5 med laddade pekfingrar och söker av rummet, vid Olle Kåks stora tavla Räven från 1969. Var kan tjuven vara?

– Ständigt denne Vessla!

 

Vem döljer sig bakom gardinen? Kan det vara Ville Vessla?
Vem döljer sig bakom gardinen? Kan det vara Ville Vessla?

 

Efter att utställningen stängt dörrarna efter barnen 3 september återvänder Ture Sventon en sista gång. Kung Carl Gustaf och drottning Silvia gästar Norrköping och 100-årsfirande Konstmuseet.

– Kungen och Silvia kommer och tittar. De har varit på Visualiseringscenter C och åker spårvagn till Söder Tull. Men hur kommer de från centret till spårvagnen? Jag hämtar dem med min flygande matta. Utmärkt idé!

Text och foto: Ann-Charlotte Sandelin

 

 

KONSTMUSEET Norrköping

23, 24, 30, 31 augusti samt 1 september 2013 kl 13
Ture Sventon
Detektivspaning i Gulligt! Läskigt! Roligt!
med
Eva Carlsson, Teater Pelikanen
Från 5 år

 

LÄNKAR
Norrköpings konstmuseum hemsida
Teater Pelikanen hemsida
Gulligt! Läskigt! Roligt! På Konstmuseet reportage Kultursidan.nu 31/5 2013

FLER BILDER FRÅN SPANINGEN – KLICKA

[flickr-gallery mode=”photoset” photoset=”72157635270154102″]

Tagged , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.