• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Gulligt! Läskigt! Roligt! På Konstmuseet (reportage)


Vad vore Mamma Mu utan sin vän Kråkan? Vad vore Jujja Wieslander utan Sven Nordqvist? Vad vore barnboken utan bilder?

 

Gå på jakt i mörka rummet

 

– Carin Fahlén, vår informationsintendent frågade barnen på Fridtunatäppans förskola om vad som var viktigt med bilder i böcker. De visste mycket bestämt att bilderna skulle vara gulliga, läskiga eller roliga. Där fick vi titeln till utställningen!

Konstmuseets chef Helena Persson är på gott humör inför sommarens stora familjeutställning. Avdelningarna är målade i pasteller, ljust blått, ljust grönt, vitt. Lite som i gulliga barnböcker. På väggarna hänger originalillustrationer från den ena boken efter den andra. Mamma Mu är där tillsammans med Kråkan. Men också en opublicerad serieteckning av Sven Hemmel till Ture Sventon i Stockholm.

Vad vore Astrid Lindgren utan Ingrid Vang Nyman, Ilon Wikland och Björn Berg? Några författare kan också rita, som Jockum Nordström och Sven Nordqvist, men de flesta av våra kända författare har fått stor hjälp på vägen av illustratörerna.

I utställningen finns många böcker, inlånade från Stadsbiblioteket. Där finns en hel del originalteckningar, inlånade från Göteborgs Konstmuseum, som sitter på en skatt tack vare föreningen Barnboksbildens vänner.

Och så finns där sagovärlden i verkligheten, som gör hela utställningen till en barnbok att kliva in i. Scenografen Benita Bergfeldt-Löfgren har byggt en bro till barnböckernas värld. Och en mörk och spännande Mattisskog där Ronja och rumpnissarna bor. Det är gulligt, läskigt och roligt.

Läskigast, men också mest spännande av alla miljöer är den där man får låna en ficklampa och gå på jakt i ett alldeles mörkt rum – om man vågar. Roligast, beror på när man är född, för mig är det att se Ture Sventons skrivbord med lösskägg och temlor.

Det är svårt att välja bland 100 år av barnboksillustrationer men utställningskommissarien Lars-Ove Östensson har valt bort flera av de största namnen. Elsa Beskows böcker finns på plats men hennes miljöer är inte uppbyggda. Johan Bauer saknas, i stället visar man Louis Moes engelskinspirerade illustrationer till Burre-Busses nya äventyr i trollskogen, som med utgivningsåret 1918 är äldst i samlingen.

– De allra största har redan utställningar på andra håll, förklarar Lars-Ove Östensson.
Konstmuseet, för att ta ett eget exempel, visade Kattresan i sin Aroseniusutställning för några år sedan.

Mest okänd och samtidigt mest okänd är Owe Gustafson som står bakom illustrationer och animationer till Fem myror är fler än fyra elefanter. Som nästan alla svenska barn sett sedan premiären för tv-serien med Magnus, Brasse och Eva år 1973.

Text: Ann-Charlotte Sandelin
Foto: Robert Betts

 

  • KONSTMUSEET Norrköping

  • 1 juni – 3 september 2013
    Gulligt! Läskigt! Roligt!
    Barnboksbilder under 100 år

LÄNKAR
Norrköpings konstmuseum hemsida
BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

Tagged , , . Bookmark the permalink.

2 Responses to Gulligt! Läskigt! Roligt! På Konstmuseet (reportage)

  1. Pingback: Ture Sventon spanar på Konstmuseet - KULTURSIDAN.nu

  2. Pingback: Heja Sverige! | KULTURSIDAN.nu