• KULTUR-ANNONS

 • NYHETER

Tjechov flyger högt och lätt på Löfstad (recension)


Stenka Razin. Joel Almroth excellerar med rysk sång och dramatiskt utspel. Göran Sarring spelar dragspel och Mala Kyndel balalajka.

 

Tjechov sedd med clownnäsan på

 

Göran Sarring sätter clownnäsa på två av Tjechovs mest heliga skådespel: Körsbärsträdgården och Tre systrar. För, som han säger, Tjechov själv kallade ju sina sorgliga pjäser för komedier.

Sommarens allra första teaterpärla glittrar roligt, fräckt och fantastiskt begåvat i Gästabudssalen på Löfstad slott. Göran Sarring och hans commedia dell’artetränade skådespelare Mala Kyndel och Joel Almroth hyllar Anton Tjechov, först i ett snabbt potpurri kallat Tjechov på trekvart, efter paus i Ett frieri.

Människan är tragisk – och löjlig. I egen uppfattning tragisk. I andras ögon obegriplig. Med den insikten skrev Anton Tjechov sina noveller och skådespel om kärlek, pengar och andra banaliteter. Om livet kan vända på en femöring, vad kan då inte en nysning ställa till med? Eller en diskussion om jakthundars förträffligheter? I den krocken uppstår gnistor!

På Konstnärliga teatern i Moskva, samlingsplatsen för den nya teatervågen, mötte komediförfattaren Tjechov regissören Konstantin Stanislavskij. Stanislavskij är en teaterns fixstjärna, han med ”metoden” – det psykologiskt inkännande skådespeleriets konst. I den krocken uppstod gnistor!

På den uppbyggda scenen i Gästabudssalens ena hörn har Lennart Holmqvist ställt bord, ett antal stolar av olika (äldre) modeller och ett skrivbord. Ovanpå finns flaskor, glas, papper och skrivdon. Till toffelhjältemonologen Om tobakens skadlighet, framförd av en lätt stukad Göran Sarring, har han funnit en hög och smal svart talarstol, inte olik en likkista.

Kostymen, Kerstin Kalereds ansvarsområde, håller sig till den propra vardagen bland godsägare och tjänstemän i det ryska riket. Det är människorna som är tragikomiska, inte deras kläder. Ja, det skulle vara clownnäsorna då, de näsor vi alla bär allt emellanåt utan att veta om det.

Gnistrar gör det i de halsbrytande vändningarna i Tjechov på trekvart. Ensemblen kastar sig från ivrigt manusprasslande på Konstnärliga teatern, in i korta sketcher, scenutdrag, kärleksbrev till samtidens dispyter (”Shakespeare skrev dåligt. Ni skriver ännu sämre”, som Leo Tolstoj säger.) Göran Sarring har gjort ett utsökt arbete med att leta fram, klippa och klistra i texterna.

Scenerierna är omväxlande och fyndiga, som de stora porträtten på personer som en gång levt och verkat, eller berättarrollen som kastas emellan aktörerna. Vi skrattar, ler och lär.

Efter paus skruvar den spelglada ensemblen upp tempot tre varv till i Ett frieri. Nu behövs ingen clownnäsa, vi förstår ändå. Tag en välbärgad godsägare som går på friarstråt till grannens gods. Fadern är mer än välvilligt inställd. Dottern förväntansfull. Vad kan gå fel?

Varför inte – allt?
– Nu flimrar det för båda ögonen! Joel Almroth utvecklar en hypokondrikers fulla skräck.
– Oxhagen är vår! Mala Kyndels mimik är obetalbar.
– Jag kan ha humör! Göran Sarrings fryntlige far kan bli riktigt barsk.

Visst är det, någonstans långt in, våra egna sorgliga skepnader vi skrattar åt. Clownnäsor bär vi alla.

Joel Almroth och Mala Kyndel har mellan sommarteateruppdragen för Sarring kulturproduktion hunnit påbörja, genomföra och avsluta sin musikalutbildning i Göteborg och gett sig ut i artistvärlden. Tack för smakprov, på ryska.

Text och foto: Ann-Charlotte Sandelin


 • GÄSTABUDSSALEN Löfstad slott, Norrköping

 • 31 maj – 20 juni 2013 kl 19
  Tjechov på Löfstad Tjechov på trekvart och Ett frieri
  Texter: Anton Tjechov m fl
  Regi: Göran Sarring
  Scenografi: Lennart Holmqvist
  Kostym: Kerstin Kalered
  Prod: Sarring Kulturproduktion

  • MEDVERKANDE
   Joel Almroth
   Mala Kyndel
   Göran Sarring

LÄNKAR
Sarring Kulturproduktion hemsida
Löfstsad slott hemsida

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

Tagged , . Bookmark the permalink.

One Response to Tjechov flyger högt och lätt på Löfstad (recension)

 1. Pingback: Teatersommaren 2013 i Östergötland | KULTURSIDAN.nu